2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Belülről hűtik az újraélesztett betegeket

Belülről hűtik az újraélesztett betegeket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi  Oktatókórház I. Belgyógyászat-Kardiológiai Osztályán

Az elmúlt évtizedekben a szívérredszeri betegségek kezelése robbanásszerű fejlődésen ment keresztül. A megjelenő új eljárások magukkal hozták ezen betegségek okozta egészségkárosodás és halálozás csökkenését, azonban hazánk mindezek ellenére élen jár és az Európai Unión belül a sereghajtók közé tartozik a keringési betegségek okozta halálozás tekintetében. Az elvesztett egészséges életévek gazdasági hatásait elemezve megállapították, hogy a keringési rendszer betegségeinek következtében Magyarországon évente 938 milliárd forint veszteség keletkezik, ami a GDP 3.5%-a! Különösen hátrányos helyzetben van Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol szívérrendszeri betegségeknek betudható halálozás csaknem kétszerese annak, mint ami a legjobb mutatókkal rendelkező hazai megyékben észlelhető.
A fejlett társadalmak összhalálozásának kb. 15 %-a hirtelen szívhalál, mely leggyakrabban a népbetegségenk számító koszorúsér betegség talaján alakul ki, de a tragikus esemény nem egyszer a fiatalokat, sőt élsportolókat sem kíméli. Hirtelen szívhalálról akkor beszélünk, ha a szívmegállás váratlanul, gyakran megelőző tünetek nélkül következik be. Ebben a helyzetben a biztos haláltól csak az időben elkezdett újraélesztés, majd, ha sikerül a keringést helyreállítani, akkor a magas szintű kardiológiai és intenzív terápiás ellátás mentheti meg a beteget. A szívmegállás során leghamarabb, már néhány perc alatt az agy károsodása lép fel és ha újra is indul a keringés a sikeresen újraélesztett betegeknél gyakran rokkantság alakul ki az agykárosodás miatt. Kutatók kimutatták, hogy az agyi károsodás mértéke csökkenthető, a túlélés növelhető, ha a sikeresen újraélesztett betegek testét az orvosok 32-36 °C fokra lehűtik.
Kórházunkban a Kardiológiai Intenzív Osztályon egy Regionális Újraélesztés Utáni Ellátó Központ működik, ahol egész Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Heves megye keleti felének hirtelen szívhalálból sikeresen újraélesztett betegeit fogadják és egy speciálisan képzett orvoscsapat komplex ellátás nyújtására képes. Indokolt esetben azonnal elvégzik a szívkatéterezést, hogy felmérjék a hirtelen szívhalál okát és szükség esetén megtörténik a beszűkült vagy elzáródott koszorúsér megnyitása. Lehetőség van az agyi elektromos tevékenység folyamatos észlelésére. Komoly, országos szinten is számottevő és ritkaságnak számító újítás, hogy a Kórház orvosai egy mikroprocesszor vezérelt speciális eszköz segítségével képesek a betegeket belülről lehűteni. Ehhez valamelyik nagyvénán keresztül egy hosszú, vastag katétert vezetnek a hasba vagy a mellkasba, melyen keresztül jéghideg folyadékot keringtetve percek alatt képesek az agyi hőmérsékletet lecsökkenteni, így mérsékelve az agykárosodást.

Az eljárást jelenleg a Kórház az arra alkalmas betegeknél saját forrásokból finanszírozza, a hűtő készülék pedig nemzetközi együttműködés keretei között, az ellátást végző kardiológus és intenzív terápiás orvosok kezdeményezésére került a Kórházba.
A szakirodalomban arra is vannak adatok, hogy a test lehűtése nemcsak az agy szempontjából lehet kedvező hatású, hanem felmerül, hogy a szívinfarktus kiterjedését is mérsékelheti.
Az új eljárást már több alkalommal sikeresen alkalmazták orvosaink. Legutóbb néhány nappal ezelőtt egy szívinfarktus miatt hirtelen szívhalált halt, majd újraélesztett, de kómában lévő betegnél vetették be a készüléket. A sikeres szívkatéterezés és az infarktusért felelős ér megnyitása mellett az ügyeletes orvoscsapat az éjszaka 32 °C fokra lehűtötte a beteget, majd 24 órás kezelés után sikeresen ébresztették. A páciens agyi károsodás nélkül, tiszta tudattal, jó állapotban távozott Kórházunkból. Indokolt esetben orvosaink a már gyógyulófélben lévő betegekbe olyan speciális eszközt (ún. ICD pacemakert) tudnak beültetni, mely képes egy újabb hirtelen szívhalált okozó ritmuszavar esetén elektromosan beavatkozni és a normális szívritmust helyreállítani. A kevésbé sikeres helyzetekben, ha a súlyos agykárosodás már nem visszafordítható és bekövetkezik az agy elhalása, akkor a szakmai és törvényi szabályozásnak megfelelően szóba jöhet a még életképes szervek transzplantációja. A Regionális Újraélesztés Utáni Ellátó Központ működése során erre is volt példa. A közelmúltban Kórházunk Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának közreműködésével egy tragikus sorsú fiatal beteg esete kapcsán több szervátültetésre váró betegen sikerült segíteni.
A fent vázolt új technológiák jól illusztrálják a Kórház azon törekvéseit, hogy a legmagasabb szintű ellátást tudja a Szuperkórház biztosítani a rászoruló betegeknek és bízunk benne, hogy a szívérrendszeri betegségek kezelése kapcsán hamarosan újabb nagy fejlesztésről és profilbővítésről tudunk beszámolni a sajtó munkatársainak.  

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek