2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Kétnapos nemzetközi úszó-vetélkedő, jubileummal

Kétnapos nemzetközi úszó-vetélkedő, jubileummal

Akár 450 úszó (öt országból érkezve) is megfordulhat a Kemény Dénes Városi Sportuszodában az előttünk álló hétvégén a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Úszó Szövetség és a Miskolc Városi Sportiskola Nonprofit Közhasznú Kft. által közösen megrendezendő jubileumi, XXX. dr. Bitskey Zoltán Emlékverseny, egyben a 23. Testvérvárosok Kupája nemzetközi viadalon, melynek részleteit november 27-én ismertették az esemény helyszínén.

Házigazdaként Deák Bárdos Mihály, a Miskolc Városi Sportiskola Nonprofit Közhasznú Kft. szakmai vezetője üdvözölte az egybegyűlteket, kihangsúlyozva, hogy a B.-A.-Z. Megyei Úszó Szövetséggel karöltve idén – december 2-3-án – is örömmel hívják életre ezt a nagy hagyományokkal rendelkező kétnapos viadalt.

–    Az elmúlt évtizedek alatt komoly tapasztalatra tettek szert a rendező gárda tagjai, melynek betudhatóan idén is a megszokott profizmussal szolgálhatjuk ki a hozzánk érkező sportolókat, vendégeket – emelte ki ezt követően Kiss Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Úszó Szövetség elnöke. – Néhány éve úgy alakítottuk át a kiírásban szereplő korosztályokat, hogy a serdülők és ifjúságiak is megfelelő versenyzési lehetőséghez jussanak. Minden bizonnyal ennek is köszönhető, hogy a „Visegrádi négyek” nemzetei közül ebben az esztendőben – az ostravai küldöttség jóvoltából – Csehország is csatlakozik Lengyelország, Szlovákia és hazánk úszói mellé. Ezek a sportbarátságok kialakítására, ápolására jó alkalmat kínáló események arra is lehetőséget kínálnak, hogy a mi sportolóink viszontlátogathassák külföldi társaikat az ottani erőpróbákon. Úgy gondoljuk, hogy az elmúlt három évtized történéseiből van mire büszkének lennünk, így azt tervezzük, hogy mindezt egy kiadványban foglaljuk össze, melyet 2018 tavaszán szeretnénk megjelentetni.     

Hat külföldi városból is
Hölcz Péter versenyigazgató, az MVSI úszó szakosztályvezetője elmondta, hogy Ostrava, Kassa, Katowice, illetve Marosvásárhely, Nagyvárad, Homonna mellett hazánk számos településéről érkeznek sportolók, akik száma a két nap alatt elérheti a 450-et is.
A 2010-es születésüktől a felnőttekig minden korosztály versenyzési lehetőséget kap, méghozzá összesen 35 versenyszámban, melyekben a kategória-bontások miatt 97 eredményhirdetés lesz.
–    A verseny cikluszáróként, egyben a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) „Jövő bajnokai” programjának felmérőjeként is funkcionál – fogalmazott a MÚSZ Észak-magyarországi régióvezetőjeként is tevékenykedő sportszakember. – A 2006-os születésű leányok és fiúk 800 méter gyorson, a 2003-ban, 2004-ben és 2005-ben született lányok és fiúk 1500 méter gyorson adnak számot jelenlegi felkészültségükről. Büszkén mondhatom, hogy az elmúlt 30 év során Angliától Franciaországon és Németországon át Ukrajnáig 10 ország, több, mint 20 városának képviselői fogadták el meghívásunkat. Egyik kedves korábbi történetem, amikor – testvérvárosi kapcsolat révén – a brit Corby küldöttsége járt nálunk. A csapatot vezető alpolgármester, egyben a helyi gimnázium testnevelő tanára-edzője elutazásukkor annyit mondott a Tiszai-pályaudvaron: „Tartozom egy vallomással! Amikor elindultunk, féltünk, mert fogalmunk sem volt hová jövünk! Az itt tapasztalt európai viselkedéssel, a baráti fogadtatással, a vendégszeretettel a tarsolyunkban azonban Miskolc hét „nagykövete” távozik innen, akik otthon, Corby-ban örömmel mesélik el minden szempontból pozitív élményeiket!”
– Arra is szívesen gondolhatunk vissza, hogy ezeken a versenyeken későbbi olimpikonok (például Miskolcról Kerékjártó Tamás, Kádas Vivien, Erdélyből Trandafir Norbert), továbbá az ifjúsági világbajnok Kiss Attila és az ifjúsági vb-induló Lavotha Oszkár is többször rajtkőre álltak – folytatta Hölcz Péter. – A két nap során ezúttal is megemlékezünk dr. Bitskey Zoltánról, a megye olimpikonjáról (1924, Párizs), Európa-bajnoki ezüstérmeséről, négyszeres főiskolai világbajnokáról, aki nagyon szerette sportágát és nagyon sokat tett érte Miskolcon. Szintén emlékszámot  rendezünk Vígh Józsefnek, Miskolc város örökös edzőjének, Delneki Miklósnak, a városi, illetve a megyei szövetség kiváló sportvezetőjének, a miskolci Pászti Csabának, a fiatalon elhunyt kiváló sportolónak és edzőnek, továbbá Kriston Orsolyának, a tragikus körülmények között fiatalon elhunyt tehetséges miskolci úszónak a tiszteletére. A futamok szombaton és vasárnap egyaránt 9.30 órakor kezdődnek.

Szabó László, a Miskolci Sportcentrum Kft. létesítményvezetője elmondta, hogy a nemzetközi viadaloknak otthont adó, általuk üzemeltetett  Kemény Dénes Városi Sportuszoda december 2-án és 3-án zárva tart, melyért ezúton is a lakosság megértését kérik. Nyitás december 4-én, hétfőn reggel 6 órakor.

Fotó:
Hölcz Péter (jobbról), Deák Bárdos Mihály, Kiss Attila és Szabó László a sajtótájékoztatón.
(Fotó: Braun Dávid)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…