2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A Grand Tokaj Zrt. ellenőrzése

A Grand Tokaj Zrt., mely a 2016-os névváltozást megelőzően a „Tokaj Kereskedőház Zrt.” nevet viselte, 100%-os állami tulajdonban lévő egyszemélyes gazdasági társaság, melynek tevékenysége a világörökség részét képező Tokaj-Hegyalja zárt, történelmi borvidékén borkészítésre és értékesítésre, borkóstoltatásra, valamint szőlőalapanyag termelésre és felvásárlásra épült.
Az ellenőrzés megállapította, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-nek a Grand Tokaj Zrt. társasági részesedése feletti tulajdonosi joggyakorlása összességében szabályszerű volt. A felügyelőbizottságon keresztül, valamint állandó könyvvizsgáló megbízásával biztosította a tulajdonosi ellenőrzést. A Grand Tokaj Zrt. vagyonkezelésében lévő földterületekre – melyek fölött a tulajdonosi jogokat a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet gyakorolta – kötött vagyonkezelési szerződés nem biztosította az állami vagyonról szóló törvény végrehajtására kiadott kormányrendeletben foglaltak maradéktalan betartását, mivel nem tartalmazta a vagyonkezelésbe adott ingatlanok értékét.

A társaság vagyongazdálkodással kapcsolatos szabályozása nem volt megfelelő, mivel a számviteli politika és az annak részeként elkészített szabályzatok – a pénzkezelési szabályzat kivételével –, valamint a számlarend nem felelt meg a számvitelről szóló törvény előírásainak. A számviteli szabályzatok egyes rendelkezései között ellentmondás volt. A társaság a számvitelről szóló törvény módosítását követően nem vezette át a számviteli politikán és az annak részét képező szabályzatain a változásokat; számlarendje hiányos volt; valamint nem rendelkezett a számlarendet alátámasztó bizonylati renddel.

A Grand Tokaj Zrt. bevételeinek és ráfordításainak elszámolása megfelelt a jogszabályi előírásoknak, ugyanakkor a vagyonelemek elszámolása nem volt szabályszerű. A beszámolási, adatszolgáltatási kötelezettségét összességében szabályszerűen teljesítette. A társaság kialakította a saját vagyon értékének megőrzését, gyarapítását szolgáló, szabályszerű vagyongazdálkodás feltételeit, azonban tervezési tevékenysége nem volt szabályszerű. Saját vagyonát nem az előírásoknak megfelelően tartotta nyilván, mivel nem rendelkezett a készletek, az immateriális javak, a tárgyi eszközök és a részesedések mérlegsorokat alátámasztó leltárral.

Az Állami Számvevőszék jelentésében hat javaslatot fogalmazott meg a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatójának és kettő javaslatot az NFA elnökének, melyekre az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek