2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Lakható bolygó kerestetik

Dennis E. Taylor a MI, Bob regénye, amely a Bobiverzum első része, Robert Johanssonról, egy 21. századi fiatal mérnökről szól, aki befektet az úgynevezett cryogenetikába. A téma aktuális, hiszen a tudomány napjainkban exponenciális sebességgel fejlődik, és javában folynak a mesterségesintelligencia-kutatások, amelyekben újabb és újabb eredményeket érnek el.

A könyv nem foglalkozik a kapcsolódó morális kérdésekkel, dilemmákkal; a cél a szórakoztatás, amelyet sikeresen abszolvált az író.

A cselekmény szerint Bob Las Vegasban egy tudományos kiállításon vesz részt. Igazi kocka, aki imádja a tudományt, a Star Treket és nem mellesleg egy szoftvercég tulajdonosa. Ennek az eseménynek a „hozadéka”, hogy beleegyezik saját halálába, majd „feltámadásába”: fejét levágatja és hibernáltatja, hogy majd a jövőben újra éljen, egy teljesen új testben.  A test azonban meglehetősen tág értelmezést nyer: nem emberként, hanem szoftverként éled újra, ráadásul csupán száz évvel később; hamarabb, mint szerette volna. Bobot arra használják, hogy lakható bolygókat találjon – nem túl korrekt, hogy a finanszírozó így lett kifizetve, de hát kockázat mindenben van.  

Egy hétköznapi ember mesterséges intelligenciává válása már ismert téma. Amiben Taylor mást tud nyújtani, az a sokféle szemszög, amelyeken keresztül górcső alá veszi a kapcsolódó jelenlegi elméleteket, a régi sci-fi filmeket és tv-show-kat, valamint a lehetséges technológiai előre- vagy éppenséggel visszalépéseket. Mindezeknek egybegyúrása egy regénybe túl soknak tűnhet, de ezt annyira jól megoldotta az író, hogy olvasás közben nem érezzük így.

Kiemelendő, hogy Taylor érezhetően alapos kutatást végzett, hogy tudományos szempontból helyes legyen regénye. Az is örvendetes, hogy Bob nem harcol sorsa ellen, hanem elfogadja az új realistást, és alkalmazkodik ahhoz. Ez nem megszokott reakció a hősöktől efféle helyzetekben. Összességében a MI, Bob egy abszolút korrektül sikerült futurisztikus regény, amely elvarázsol kedvelhető karaktereivel, érdekes helyszíneivel és a mindent finoman belengő humorával.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…