2024. 05. 1. szerda

Fülöp, Jakab
1 EUR 391 HUF
1 GBP 457 HUF

Gaiman új oldalai

Neil Gaiman mindig meg tud minket lepni, ami abban rejlik, hogy mindig képes megújulni. Novelláskötetei erről tanúskodnak: a Törékeny holmikkal ismét bizonyságot tesz írói tehetségéről, s karizmatikus hangjával szabályosan levesz a lábunkról – vagy a székünkről-ágyunkról. A kötet egy borító közé hozza Gaiman számos munkáját, amelyek legtöbbje különböző antalógiákban találhatóak meg.

A történetek között visszaköszönnek szellemek, vámpírok, Sherlock Holmes, de még a Mátrix is, lenyűgözöttséget és lúdbőrzést okozva egyszerre. Az író sziporkázó szellemességgel és humorral nyúl a novellákhoz, amelyek közül nem egy befejezetlen, s amelyekben a horror műfajára jellemző klasszikus eszközökkel az olvasóra bízza, hogy kitöltse a réseket szabadjára engedett képzeletük által. Néha a kimondatlan erőteljesebb a kimondottnál, és a félelem érzése legyőzi a fizikai síkon manifesztálódó terrort.

Bár a történetek legtöbbje első osztályú, a Törékeny holmiknak akad néhány gyengepont, ami abból ered, hogy antalogizált történetek gyűjteményéből áll a kötet; továbbá némi egyenetlenség fedezhető fel, és található filler is. Néhány vers is mintha önmagáért lenne, és nem is gyakorolnak akkora és olyan hatást ránk, mint történetei; mindazonáltal Gaiman bevallja az előszóban, hogy eredetileg nem tervezte, hogy verseket is megjelentet a könyvben. Persze mindezek nem jelentik azt, hogy nem lenne érdemes elolvasni a verseket, mert bizony mindegyiken rajta van Gaiman személyiségének és utánozhatatlan stílusának lenyomata – egyik például a tündérmesék kliséit illusztrálja; s számos másik mosolyt csal az arcunkra.

Bepillantást nyerhetünk abba a kreatív alkotói folyamatba is, amely során megszületett a kötet, azáltal, hogy az író háttérinformációkat árul el. Hétköznapi emberként láthatjuk Gaimant, ahogyan hotelszobákban, repülőtereken vagy otthonában ír. Azáltal, hogy a történeteket saját élete kontextusába helyezi, közelebb kerül hozzánk.

A történetmesélés Neil Gaiman számára kiemelt fontosságú volt mindig is, hiszen hatást lehet gyakorolni az emberek életére. A Törékeny holmikban a hatásgyakorlás érezhető: egyszerre sokkoló, ijesztő és humoros; a versek és történetek gazdag, színes fantáziáról árulkodnak. Látszik, hogy alig várja, hogy történetet mesélhessen, s ez az elhivatottság és szenvedély áthatja műveit.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek