2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A Masa Mara-i nagy gnúvándorlás – Csótai László kiállítása a MÜHA-banIsten csordái

A Masa Mara-i nagy gnúvándorlás – Csótai László kiállítása a MÜHA-banIsten csordái

Kenyában, a szafari szülőhazájában látható az egyik legelképesztőbb természeti színjáték: a több százezer gnú és zebra vándorlása, amelyek minden évben átgázolnak a Mara folyón élelmet keresve. Csótai László ezt a páratlan természeti jelenséget örökítette meg. Képeit most a Művészetek Háza látogatói is megtekinthetik október 13. és november 3. között, minden nap 14:00-től 22:00-ig.

A Masai Mara Nemzeti Rezervátum egyike Afrika még mindig igen gazdag állatvilággal rendelkező területeinek, amelyek felidézik a nagy fehér vadászok idejét, amikor egész Kelet-Afrika egyetlen szabad és hatalmas vadászterület volt. A vadvilág mozgását nagymértékben befolyásolja az éghajlat. A Serengeti síkságain hulló időszakos csapadék nem elegendő, hogy egész évben élelmet biztosítson. A Masa Mara vidékét novembertől júniusig esők áztatják és állandó vízforrása van: a Mara folyó. Így a terület vonzó a hatalmas csordáknak, amelyek friss legelőt keresnek.

Minden évben közel másfél millió fehér szakállú gnú, kétszázötvenezer zebra és félmillió gazella vándorol a Serengeti-Mara térségén; az időszakos menetelés hossza közel ezernyolcszáz mérföld. A 60-as és a 70-es években robbanásszerű növekedésnek indult gnúpopuláció – amely ma már másfél millió egyedet számlál – olyan méreteket kölcsönzött a vándorlásnak, hogy az könnyedén a természeti csodák listájának csúcsára kerülhetne.

Csótai László természetfotós fényképezőgéppel és kamerával járja a világot. Hitvallása: „Tiszteld a természetet, fogadd el szabályait, és akkor ő is befogad, megnyitja előtted csodálatos világát”. Képein bemutatja Afrika élővilágát és a Masa Mara-i nagy vándorlás pillanatait. A kiállítás látogatói pedig rövid időre az afrikai szavannákon érezhetik magukat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek