2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Tovább erősítette népszerűségét a Miskolci Egyetem

Tovább erősítette népszerűségét a Miskolci Egyetem

I. A 2017. JÚLIUSI FELVÉTELI ADATAI
A MISKOLCI EGYETEMEN

Tovább emelte a tavalyi mutatószámaival is megerősített népszerűségét a Miskolci Egyetem, több éves rekordot döntött a felvettek száma – derül ki a 2017. július 26-án közzétett ponthatárok első értékeléséből.
A Miskolci Egyetemre felvett hallgatók száma a tavalyihoz képest közel 3 %-kal emelkedett, amivel a felsőoktatási intézmények között országosan is az élmezőnyben foglalunk helyet. A jelentkezések és a felvettek számának változása a demográfiai folyamatokat 6 %-kal múlta felül, ugyanis az érettségizők száma a tavalyi 112.000 fő helyett idén csak 108.500 fő volt, ami több mint 3 %-os különbséget jelent. (Ezzel párhuzamosan a 18 éves korcsoport létszáma 1993-ban 190 ezer volt, míg 2018-ban már csak 94 ezer lesz.) A Miskolci Egyetem karaira 2017-ben összességében 5136-an jelentkeztek, közülük ez idáig 2270-en nyertek felvételt – ami a jelentkezők 44 %-a. Az első helyen a Miskolci Egyetemre jelentkezők (3021 fő) több mint 75 %-a kezdheti meg nálunk a tanulmányait.
Fontos kiemelni, hogy 1722 fő állami ösztöndíjas a tavalyi 1719-hez képest, ami a felvett hallgatóink 76 %-a. Ez önmagában mutatja az intézmény stabilitását. Emellett egyre többen vannak meggyőződve a nálunk szerzett diploma munkaerőpiaci értékéről, amit az a tény is alátámaszt, hogy a tavalyi 491-ről 548-ra nőtt az önköltséges képzésre felvettek száma – ez közel 12 %-os emelkedés. A Miskolci Egyetem mesterképzéseire a nyári, rendes felvételi eljárásban felvettek száma 457 fő (a tavalyi 429 fő után), ami egyértelműen jelzi ennek a magasabb képzési szintnek a további népszerűségét.
Összességében a Miskolci Egyetemre felvett hallgatói létszám az utóbbi négy évet tekintve az idén, 2017-ben a legmagasabb a megállapított ponthatárok alapján az adott demográfiai folyamatok mellett, úgy, hogy a felsőoktatási intézmények alapszakjaira való bejutáshoz szükséges minimális ponthatár 2015-ben országosan 280 pontra emelkedett.
A fentiek egyértelműen mutatják, hogy a felsőoktatási intézmények között egyre fokozódó versenyben a Miskolci Egyetem folyamatosan erősíti pozícióját a népszerű fővárosi egyetemek és a több intézményből integrált nagyvárosi egyetemek között.

A 2017. júliusában felvett létszámokkal kapcsolatban fontos kiemelnünk, hogy összesített hallgatói létszámemelkedést ért el a karok többsége: az Állam és Jogtudományi Kar 27 fővel, a Bölcsészettudományi Kar 54 fővel, az Egészségügyi Kar 25 fővel, a Gazdaságtudományi Kar 36 fővel, a Műszaki Anyagtudományi Kar pedig 3 fővel vehetett fel több hallgatót, míg a Műszaki Földtudományi Kar a külföldi hallgatói létszámunk növelésében jár elől. Szintén kiemelendő, hogy ugyanezen karok növelni tudták az állami ösztöndíjjal felvett hallgatók létszámát is.

A felvételi eljárás során felkínált szakok döntő többségét az egyetem a pótfelvételi eljárásban is meghirdeti.

Egyetemi LEG…-ek

Szembetűnő, hogy több kar több szakjára idén is csak kiemelkedően magas ponthatárral lehetett bejutni.
A Miskolci Egyetem képzései közül az Állam- és Jogtudományi Kar állami ösztöndíjas Jogász, és a Gazdaságtudományi Kar állami ösztöndíjas Nemzetközi gazdálkodás szakjára lehetett a legmagasabb pontszámmal bekerülni: itt a központilag előírt 460 pontra volt szükség a sikeres felvételihez. Minimum 420 pont kellett a következő szakok állami ösztöndíjas képzéseire történő bejutáshoz is: Igazságügyi igazgatási, Jogász, Angol-német tanár, Emberi erőforrások, Gazdálkodási és menedzsment, Pénzügy és számvitel, Turizmus-vendéglátás.
Az alábbi szakok voltak a legsikeresebbek és legnépszerűbbek a felvételt nyert hallgatók száma tekintetében: Gépészmérnöki és Informatikai Kar: Gépészmérnöki (140 fő); Állam- és Jogtudományi Kar: Jogász (117 fő); Egészségügyi Kar: Gyógytornász (100 fő); Gazdaságtudományi Kar: Gazdálkodási és menedzsment (94 fő); Bölcsészettudományi Kar: Egészségügyi tanár (87 fő); Műszaki Anyagtudományi Kar: Anyagmérnöki (57 fő); Műszaki Földtudományi Kar: Műszaki földtudományi (35 fő); Bartók Béla Zeneművészeti Intézet: Zenetanár-trombita (4 fő).

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek