2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Aláírásgyűjtés a sajóvölgyi elkerülőkért

Hetedik éve ígérgeti a Fidesz, hogy megépítik a 26-os főút sajószentpéteri és kazincbarcikai elkerülő szakaszait.

Gúr Nándor MSZP-s országgyűlési képviselő keddi sajószentpéteri tájékoztatóján elmondta, hogy napi átlagban több mint 15 ezer gépjármű halad keresztül a borsodi városon. Összehasonlításként: az M6 autópályán a 91-es kilométerszelvénynél nem éri el a 10 ezer járművet a napi átlagforgalom 2×2 sávon, de Budapest határában is csak 14,5 ezer jármű/nap a forgalom. Ezek után aligha csoda, hogy Sajószentpéter és Kazincbarcika a szmogtérképen az ország legszennyezettebb területei közé tartozik. A szállópor-koncentráció Sajószentpéteren időnként több mint 500 százaléka az egészségügyi határértéknek. Ráadásul az itt élők közül szinte mindenkinek van személyes élménye arról, mit jelent egy baleset a főút városi szakaszán: órákon át tartó káosz, esetenként terelés Sajóecsegen, Boldván, Edelényen, Múcsonyon át.

Gúr hangsúlyozta: a Sajó-völgyében élők jogos igénye a 26-os út elkerülő szakaszainak megépítése. Ennek megfelelően a szocialista kormány 2007-ben úgy döntött, hogy végrehajtja a beruházásokat, méghozzá uniós kiemelt projektként. Elkészült a megvalósításhoz szükséges terv is, ám a 2010-es kormányváltás után, 2011-ben az Orbán-kabinet hatályon kívül helyezte a korábbi útfejlesztéseket tartalmazó kormányhatározatot, és elfogadta az újat, melyben késleltette ugyan, de 2016-ig vállalta az elkerülő útszakaszok megépítését. Maga a térség fideszes országgyűlési képviselője, Demeter Zoltán a 2014-es választási kampány finisében is erre tett ígéretet. Elérkezett 2016 is, új utak sehol, ráadásul a kormány hatályon kívül helyezte a korábbi döntését, és kormányhatározatban rögzítette a 2022-ig megvalósítandónak tartott közúti fejlesztéseket. Ebben már szó sincs a 26-os elkerülő útról.

Az MSZP-s képviselő szerint a helyieknek hangot kell adniuk jogos igényünknek, követelnünk kell az elkerülő szakaszok mielőbbi megépítését a kormánytól. Ennek érdekében aláírásgyűjtési akciót indítottak. Pénz lenne is a beruházásra, ha más nem, a kormányzati kommunikációról nyugodtan át lehet csoportosítani 12 milliárd forintot erre a célra – erre 2017 tavaszán Gúr Nándor költségvetési módosítóban javaslatot is tett.

„A legfontosabb viszont az, hogy jövő tavasszal leváltsák az emberek az Orbán-kormányt. Olyan képviselőket és olyan kormányt kell választani, akik számára az e térségben élők is fontosak, akik értik és érzik az emberek mindennapi problémáit, akik számára lényeges, milyen kiszámítható feltételeket tudnak teremteni a vállalkozások számára. Ha Felcsúton kellett volna elkerülőt építeni, az már régen kész lenne, de a borsodiak problémái hidegen hagyják a fideszes kormányzatot és úgy látszik, a térség fideszes képviselőjét is, aki vagy nem akar, vagy nem képes az akaratának érvényt szerezni. Ezen kell változtatniuk az itt élőknek” – jelentette ki Gúr Nándor.

Forrás:eszon.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek