2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Farkas Félix, a magyarországi romák nemzetiségi szószólójának közleménye

Nemzetiségi szószólóként és roma emberként elfogadhatatlannak tartom annak a miniszternek a támadását, aki hosszú ideje fáradhatatlanul a romák társadalmi felzárkózását szolgálja. Méltatlannak tartom a Balog Zoltánt ért vádakat a Tusnádfürdőn elhangzott kijelentése miatt, de a jó szándékot és az eddigi felzárkózás-politikai intézkedéseket nem lehet felszín alá seperni. Akik őt támadják, azok nem az igazságot, a tényeket akarják láttatni, hanem torzítanak és ezzel hátráltatják a roma közösség valódi felemelkedését.

Magyarországon a romák helyzete Európában a legkiegyensúlyozottabbá vált, ahol családjaink megélhetést kaptak szánalmas segélyek helyett, és életcélt a jogvédők érthetetlen paragrafusai helyett. Nem kell ahhoz kormánytagnak, politikusnak lenni, hogy lássuk, mennyivel közelebb kerültek a cigány magyar családok ahhoz, hogy gyerekeik szakmát tanuljanak, érettségit szerezzenek, vagy eddig soha nem látott mértékben diplomás emberekké és ezzel a közösség megbecsült tagjává váljanak.

A Roma Stratégia létrehozását is sok vitát kiváltó őszinte beszéd és sokak számára talán kényelmetlen kérdések feltevése előzte meg. Mi, romák, nem félünk olyan kérdéseket feltenni, amelyekből olyan mindenkit érintő társadalmi vita bontakozhat ki, amiből roma testvéreinknek újabb lehetőségei nőnek ki, ha azokra őszinte válaszok érkeznek és a Magyar Nemzeti Felzárkózási Stratégiához hasonló megoldási javaslatok is társulnak.

Együttélésünk – határon belül és kívül – közös érdekünk, és éppen mi vagyunk azok, akik kikérjük magunknak azt, hogy bárki vissza akarjon fordítani egy, Balog Zoltán által elindított problémamegoldó folyamatot az álságos probléma elhallgatásba. Minden romát kérek a Kárpát-medencében, hogy érezze saját felelősségének a magyar cigányság felzárkózásának ügyét, és álljon ki az őszinte és konstruktív párbeszéd mellett.
Tisztelettel,

Farkas Félix
országgyűlési roma nemzetiségi szószóló

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…