2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Hiába a miskolci lendület, a borsodi ingatlanpiac továbbra is jelentősen elmarad

Hiába a miskolci lendület, a borsodi ingatlanpiac továbbra is jelentősen elmarad

A hazai lakáspiacon immár két éve tapasztalható kettészakadás következtében nem meglepő, hogy a jelenlegi árak között több mint százszoros is lehet a különbség egy fővárosi ingatlan és egy vidéken lévő társa esetén.

A legdrágább ingatlanok Budapesten, illetve Pest megyében találnak gazdára, a lista másik végén pedig a borsodi házak helyezkednek el.

Idén sem állt meg a bővülés

Az elemzők úgy gondolják, a napjainkban érvényesülő lakásárak meg is duplázódhatnak a következő években, ha a jelenlegi 5%-os áfakulcsot nem terjesztik ki a 2019 utáni időszakra. Egy felmérés eredményei alapján sokan számítanak a kedvezmény meghosszabbítására, de egyéb tényezők mégis problémákat okozhatnak. Ez alatt elsősorban a csúszásokat és az áremelkedést kell érteni, melynek hátterében a munkaerőhiány, illetve az építőanyagok árainak folyamatos növekedése áll. Idén visszafogott drágulás mutatkozott a piacon az előző két éves hajrát követően, stagnálás azonban egyelőre nem várható.

Az országos szinten egyszámjegyű változás jelentős területi különbségeket takar, ami a központi szerepet betöltő városok esetén is élesen kirajzolódik. Az idei év első felében egyes nagyvárosokban – Sopron, Győr – stagnáló tendencia érvényesült, e mellett van olyan terület – Pécs, Nyíregyháza, Debrecen, Szeged -, ahol az országos szinthez képest kisebb – 4-5%-kal –, illetve nagyobb – pl. Miskolcon – mértékben emelkedtek az átlagos négyzetméterenkénti árak.

Brutális eltérések a megyék között
Az átlagárak változása nem tükrözi a jelenlegi árszínvonal alakulását, vagyis nem feltétlenül azokban a városokban és megyékben tapasztalhatóak a legmagasabb átlagárak, ahol a legnagyobb volt az emelkedés üteme. Budapesten az országos szinttel megegyező mértékű – 7%-os – volt a bővülés, ettől függetlenül az itt eladásra kínált ingatlanok árai – meghaladva az 500 ezer Ft/m2 átalagárat – továbbra is listavezetők. Ehhez képest 41%-kal elmaradnak a Győr-Moson-Sopronban, és 47-54%-kal a Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, illetve Pest megyében vevőiket váró társaik. A rangsor végén helyezkednek el a borsodi és nógrádi, új gazdájukat kereső lakóhelyek – utóbbi megyében a 100 ezer forintot sem érik el az átlagos négyzetméterenkénti árak.

Továbbra is olcsók a miskolci ingatlanok
A vidéki nagyvárosok közül kiemelkednek a Kecskeméten, Debrecenben és Győrben meghirdetett tégla-, és panellakások, melyek meghaladják a 340 és 345 ezer, illetve a 260 és 270 ezer Ft/m2 átlagárakat. Ehhez képest a Szegeden, Pécsen, Nyíregyházán és Miskolcon eladó társaik 11-40%-kal kedvezőbben vásárolhatók meg. A magánházak szegmensében a Miskolcon eladó családi házakat alacsony átlagos négyzetméterenkénti árak jellemzik, mintegy 50%-kal olcsóbbak a fővárosban mutatkozó szinthez képest. A lista élvonalába ezen a piacon is azok az ingatlanok tartoznak, melyek Kecskeméten, Debrecenben vagy Győrben várják új lakóikat, átlagosan 240 és 250 ezer Ft/m2 közti átlagáron.

Mi várható még idén?

A legjelentősebb bővülés az újlakások piacán várható, a kevésbé népszerű, elnéptelenedő városokban, községekben pedig stagnáló vagy mérséklődő tendencia jelezhető előre. Az elemzések szerint a társasházi lakások átlagárai továbbra is nőhetnek, míg a családi házaknál lényegesen kisebb mértékű emelkedést jósolnak. Az albérletpiacon úgy tűnik, elértük a fizetőképes határt, vagyis a kiadó lakások átlagáraiban nem valószínű további növekedés.

Forrás: Ingatlannet.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek