2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

GVH kontra Lenkei

A Gazdasági Versenyhivatal, a Dr. Lenkei Gábor receptjei alapján készített termékeket forgalmazó Free Choice Kft-t 100 milliós pénzbírsággal büntette a közelmúltban. A GVH egyértelmű üzenetet fogalmazott meg ezzel a természetes egészségmegőrzés képviselőinek: Jövünk, és eltaposunk! A Kft ellen felhozott legfőbb vád, hogy közzétett írásban pozitív terméktapasztalatokat, gyógyulások igaz történeteit, miközben gyógyhatás közzététele kizárólag gyógyszer kategóriában megengedett.

Kinek az érdekeit képviseli a GVH?

Idézet a határozatból: „Nem tekinthetők tudományos ismeretnek a pozitív terméktapasztalatok, a betegektől és kezelőorvosaiktól származó vélemények.”

„Azokból a követelményekből, amit ahhoz támasztottak, hogy egy gyógyhatást bizonyítottnak fogadjanak el, ez nem kétséges. Ugyanis ilyen vizsgálati követelményeknek kizárólag a gyógyszeripar tud megfelelni”, nyilatkozta Miklovicz Attila a Jog az Egészséghez Egyesület főtitkára. „Sajnos a vonatkozó jogszabályok, sok esetben elhibázottak és túl általánosan értelmezhetők. Egy olyan nagyhatalmú hivatal, mint a GVH esetében pedig ez felveti annak lehetőségét, hogy a fogyasztóvédelem álcája alatt, hangos csinnadratta mellett végezzék ki a gyógyszeripar konkurenciáját jelentő természetes gyógymódok képviselőit. Mindeközben Magyarországon naponta 22 ember veszti életét – szép csendben – gyógyszer mellékhatások következtében.”

Nem véletlen, hogy a Lenkei fémjelezte Free Choice Kft ilyen elborzasztó méretű bírságot kapott. Dr. Lenkei Gábor olyan tekintélynek számít a természetes egészségmegőrzés terén, hogy több forgalmazó hálózatában „tananyagok” a Lenkei könyvek. Ahogy a GVH közölte: „A GVH a bírság összegének meghatározásakor figyelemmel volt a bírság preventív funkciójára is.” A Gazdasági Versenyhivatal a határozatot követő sajtómegjelenésekben egyértelművé tette, hogy a többi forgalmazó is számíthat a GVH megkeresésére.

Érdekes tény, hogy a 2009-es országos Étrend-Kiegészítő Konferencián elhangzott felmérési adat szerint, a lakosság 80 százaléka inkább választja a természetes gyógymódokat a gyógyszerekkel szemben Magyarországon.

A vitaminok széleskörű felhasználása mellett kiálló, és a gyógyszerlobbi ellen nyíltan fellépő Dr. Lenkei Gábor a természetes egészségmegőrző módszerek egyik legismertebb képviselője. A gyógyszeripar módszereit leleplező Cenzúrázott Egészség című könyve közel 130. 000 példányban kelt el, a receptjei alapján összeállított készítmények fogyasztása nyomán pedig több mint 50.000 pozitív fogyasztói tapasztalat született, gyakran csodába illő egészségjavulásokról.

A Jog az egészséghez Egyesület támogatja a Free Choice KFT azon döntését, hogy jogi úton is megtámadják a GVH határozatát. -OTS-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek