2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Varázsgömbök és varázspálcák csatáztak a Miskolci Egyetemen

Varázsgömbök és varázspálcák csatáztak a Miskolci Egyetemen

2017. május 20-án a Miskolci Egyetemen rendezték meg a XII. Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenyét. A „Magyarok a Marson – a mérnökök játszótere” elnevezésű verseny keretében az elmúlt évek során sokféle alakú és működésű robotot kellett elkészíteni, az idei, 12. verseny „varázsgömbök és varázspálcák csatája” volt.

Az ezévi verseny díjalapja a különdíjakkal együtt közel 1 millió forintra rúgott, ami a verseny történetében rekordot döntött, és ez a céges támogatóknak, valamint a Gépészmérnöki és Informatikai Karnak ill. annak Hallgatói Önkormányzatának volt köszönhető.

A résztvevő csapatoknak az idén egy gömbrobotot kellett építeniük, amelyet meghatározott szempontok szerint kellett elkészíteni. A gömb maximum 25 cm átmérőjű lehetett, és súlya nem lehetett több 3 kilogrammnál. A gömbrobotot a versenyzőknek egy irányítópálcával kellett működtetniük, amelynek bele kellett férnie egy 35 mm átmérőjű és 50 cm hosszú hengerbe. A verseny során a csapatok által készített robotok egy ügyességi pályán körmérkőzéseket vívtak egymással. A végső sorrendet a megmérettetéseken szerzett pontszámok határozták meg.

A versenyen végül 24 csapat mérettette meg magát, akik az ország műszaki képzéssel foglalkozó felsőoktatási intézményeiből érkeztek, többek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, a Debreceni Egyetemről, az Óbudai Egyetemről, a Corvinusról, de a határon túlról is neveztek versenyzők (pl. a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemről), és persze a Miskolci Egyetem is képviseltette magát 6 csapattal – és nem kis sikerrel!

A verseny első 10 helyezettje:

1. helyezett (megosztott):     Előző csapat (Miskolci Egyetem)
Még visszaszólunk csapat (Debreceni Egyetem)
2. helyezett:         AllCutRace csapat (Miskolci Egyetem)
3. helyezett:         Airstar csapat (Óbudai Egyetem)
4. helyezett:         µ-troll csapat (Óbudai Egyetem)
5. helyezett:         0x20 csapat (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – EMTE)
6. helyezett:         Budget Builders csapat (Miskolci Egyetem)
7. helyezett:         ARMatúra csapat (Miskolci Egyetem)
8. helyezett: (megosztott):     SZIGRobotics csapat (Széchenyi Gimnázium)
Kékfog csapat (Debreceni Egyetem)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek