2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Jobbik:Magasabb emelést a szegényebb nyugdíjasoknak!

2009-ben Magyarország a GDP 11 százalékát költötte a nyugdíjrendszerre, 2014-ben már csak 9 százalékot, és ez a szám azóta nem változott, miközben az Európai Unióban ez a szám átlagosan 13 százalék.

Az elmúlt 27 évnek, az alacsony béreknek és a munkanélküliségnek köszönhetően egyre többen mennek nyugdíjba alacsony összegű ellátással. Ha valaki 80 ezer forintot keresett az elmúlt évtizedekben, akkor neki 60 ezer forintos nyugdíjjal kell nyugdíjba vonulnia. Az eddigi kormányok bizonyos szakmákat nem becsültek meg, többek közt az egészségügy, illetve a szociális ágazatok terén. Az ő sorsuk a szegénység vagy a további elszegényedés. A tartósan alacsony fizetések miatt ezeknek az embereknek is rendkívül alacsony a nyugdíja.

A fenti tények is mutatják, hogy gyökeresen meg kell változtatni a nyugdíjrendszert, melyet a Jobbik-kormány meg is fog lépni az úgynevezett differenciált nyugdíjrendszer bevezetésével. Ez azt jelenti, hogy az alacsony nyugdíjak magasabb arányban fognak növekedni, mint a magas, illetve a luxusnyugdíjak. Nem tartható ugyanis az a szociális állapot, hogy létezik 2,2 millió forintos állami nyugdíj is, de 50-60 ezres is úgy, hogy ledolgozott 40 évet élete során, és ez az olló egyre szélesebbre nyílik. A visszaéléseket a Jobbik vagyonvizsgálatokkal szűrné ki, hogy azok, akik minimálbéren voltak bejelentve, de palotákkal, luxusautókkal rendelkeznek, ne tudjanak visszaélni a rendszerrel.

Azoknál az ágazatoknál, ahol az alacsony bér miatt mélyszegénységbe kerülnek a nyugdíjba vonulók – így például az egészségügy, a szociális munka területén –, más számítási rendszert kell bevezetni, ők automatikusan magasabb ellátásra legyenek jogosultak nyugdíjba vonulásukkor!

A Jobbik továbbra is kiáll amellett, hogy a nők mellett a férfiaknak is lehetőségük legyen 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulniuk, ha ők ezt úgy érzik. Ha a Jobbik a választók bizalmából kormányzati pozícióba kerül, egyik első lépésként kívánjuk ezt bevezetni. Ezzel párhuzamosan leszögezzük: azok az idősek, akik dolgozni tudnak és szeretnének is, legyenek visszavezetve vagy maradhassanak a munkaerőpiacon!

A Jobbik alapvető célkitűzése, hogy szélsőségektől mentes, tisztességes nyugdíjrendszert hozzon létre, tehát nincsenek benne se éhező idősek, se luxusnyugdíjat kapó egyének sem.

Sneider Tamás, a Jobbik és az Országgyűlés alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…