2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Négy olimpikont is Tiszaújvárosba várnak

Négy olimpikont is Tiszaújvárosba várnak

A 2017-es szezon is változatos programokkal várja a tiszaújvárosiakat és az ide látogató sportolókat, vendégeket. A már elrajtolt Jabil 3Próba után május 20-21-én a XXVI. Tisza Triatlon, majd július 15-23. között a 21. ITU Triatlon Világkupát és ETU Triatlon Junior Európa-kupát is magába foglaló 19. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét eseményei kínálnak színvonalas sportolási, szurkolási és szórakozási lehetőséget az érdeklődőknek. A részletekről ma, a Scarpa Étteremben tájékoztatták a szervezők a sajtó képviselőit.  


A Tiszaújvárosi Triatlon Klub május 14-én a  hagyományos Jabil 3 Próba elnevezésű szabadidősport eseménysorozattal indította az évet. A kerékpáros próbán 681 sportember vett részt.  A folytatást a júniusi úszó-, majd a júliusi futópróba jelenti majd.
Az idei tiszaújvárosi triatlonos rendezvények nyitánya egybe esik a helyi strandszezon kezdetével, ami azért is lényeges, mert a hétvégi (május 20-21.) klubcsapat országos bajnokságot és egyéni ranglistaversenyt is magába foglaló XXVI. Tisza Triatlon központja is a Termálfürdő lesz. Fontos és hasznos információ, hogy a versenyzők és kísérőik mindkét napon – az oldalsó, „Triatlon”- feliratú bejáratnál váltható, 300 forintos kedvezményes belépővel látogathatják az intézményt. A házigazda egyesület 11 csapattal képviselteti magát a szombati magyar bajnokságon, melyre száznál több együttes nevezését várják. Az elit férfi csapat (Dévay Márk, Frederic Funk, Hankó Dávid, Lehmann Bence) címvédőként próbálja begyűjteni újabb, már 12. bajnoki aranyérmét ebben a kategóriában. Az utánpótlás 2. korosztályban érdekelt, Putnóczki Dorka, Mátyus Lili, Szegedi Sára, Jakab Ilka, Tóth Anna összeállítású női együttes tavaly szintén nyerni tudott, ezúttal is ez a cél, de akár az abszolút elsőséget is megszerezhetik vetélytársaik előtt.
A vasárnapi egyéni országos ranglista versenyen 700-750 sportoló indulására lehet számítani, mellyel a Tisza Triatlon Magyarország egyik legnépesebb erőpróbája.
A tiszaújvárosi hétvégén ott lesznek riói olimpikonjaink is. Ifj. Faldum Gábor, a Mogyi SE kiválósága 20. helyével a legjobb magyar triatlonos ötkarikás eredménnyel büszkélkedhet. Idei jó formájáról pedig csak annyit: a múlt hétvégén, a japán Yokohamában megrendezett világbajnoki széria (WTS) versenyen életében először volt tagja a top 10-nek (10. lett). Az Ausztráliából hét elején hazaérkező, tavaly a női abszolút versenyt megnyerő Kovács Zsófia és a nemrégiben Olaszországban dobogóra állt Tóth Tamás a Budaörsi TKE színeiben igyekszik gyarapítani sikerei számát. Negyedik olimpikonunk, a néhány hét múlva anyai örömök elé néző Vanek Margit (Budaörsi TKE) szurkolóként tervezi részvételét Tiszaújvárosban. Ott lesz a Termálfürdőben a pécsieket (PSN Zrt.) képviselő U23-as világbajnoki bronzérmes Bicsák Bence is, aki tavaly magabiztosan szerezte meg itt az egyéni verseny abszolút elsőségét.
A 19. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét idén is július 15-23. között lesz. A sportprogramokban változást jelent, hogy a Jabil 1/3 Maraton utcai futóversenyt nem az eddig megszokott második, hanem az első hétvégén, a nyitónapon rendezik meg.
A további sportos „étlapon”evezősverseny, futás (kétszer is), kerékpározás, sakk, extrém-váltó, duatlon-váltó, turista triatlon és lábtenisz szerepel.
A 21. ITU Triatlon Világkupa és az ETU Triatlon Junior Európa-kupa előfutamai július 22-én szombaton kínálnak versenyzési lehetőséget a nemzetközi és a hazai elit sportolók számára. A zárónapon – a felvezetést jelentő, a legjobb gyermek és serdülő korcsoportos versenyzőket felvonultató Magyar Utánpótlás Gála után – először az Ek, majd a világkupa fináléját rendezik meg Tiszaújvárosban központjában.
Figyelemre méltó tény, hogy a 16 világkupa helyszín között ebben az évben olyan nagy városok mellett emlegetik Tiszaújvárost, mint a dél-afrikai Cape Town, az ausztrál Mooloolaba, az új-zélandi New Plymoth, a kínai Chengdu és Weihai, a spanyol Madrid és Huelva, az olasz Cagliari, a mexikói Yucatán, a cseh Karlovy Vary, az amerikai Sarasota, a dél-koreai Tongyeong, az ecuadori Salinas, az argentín Buenos Aires, és a japán Myazaki.  
A már a harmadik évtizedébe (!) lépett tiszaújvárosi világkupa 2013-ban itt debütált versenyformája nem változik. A Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) sportágfejlesztési stratégiájának részét képező, előfutamokból és döntőkből álló rendszert eddig kontinentális szinten  alkalmazták más városok rendezői, két hete azonban már világszinten is akadtak követők, a kínai Chengdu  szervezőinek személyében.   
Az elmúlt esztendők hagyományainak megfelelően a sportprogramokat remekül egészítik majd ki a kulturális események, melyek kínálatát úgy állították össze a házigazdák, hogy az minden korosztály számára kielégítse az igényeket.
A sajtótájékoztatón jelen volt Bráz György, Tiszaújváros polgármestere, a Szervező Bizottság (SZB) társelnöke, dr. Fülöp György önkormányzati összekötő, Tiszaújváros alpolgármestere, Lehmann Tibor főrendező, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzője, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnöke, Márkus Balázs, az SZB társelnöke, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnökségi tagja, Pálffy Gábor, a főtámogató MOL Petrolkémia Zrt. kommunikációs vezetője, valamint a Tiszaújvárosi Triatlon Klub válogatott versenyzői közül Putnóczki Dorka, Hankó Dávid és Lehmann Bence.

Szűcs István

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…