2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Könyvtári Majális – egy szabadtéri könyv(társas) fesztivál

Könyvtári Majális – egy szabadtéri könyv(társas) fesztivál

A III. Könyvtári Majális alcíme szerint Szabadtéri könyv(társas) fesztivál. Szabadtéri, mert végre itt a majálisok ideje! Könyv(társas), mert olvasni ugyan egyedül szoktunk, de az élményeinket megosztjuk egymással. És fesztivál, hiszen a különböző játékok mellett színpadi produkciók és egy akadályverseny is várja a családokat, baráti társaságokat. Mindez a május 13-ai, szombati rendezvény sajtótájékoztatóján hangzott el hétfőn, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

Miskolc napját, május 11-ét övező programsornak lett lényeges eleme a Könyvtári Majális, ami most harmadszor várja igazi családi programmal, szórakoztató, irodalmi kötődésű játékokkal a Népkert mellett található II. Rákóczi Ferenc Könyvtár előtti térre az érdeklődőket.
A sajtótájékoztatón Papp Ferenc városi kulturális főreferens és dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója is azt hangsúlyozta, milyen fontos kultúra- és ezáltal (városi) közösségszervező feladatuk van a könyvtáraknak. Természetesen programjaikat, így a Könyvtári Majálist is a könyvekre építik, méghozzá úgy, hogy kellemes időtöltést kínáljon minden korosztálynak, amiből kikerülnek olvasói: tehát 0-tól 99 éves korig.
A majális egy napba besűrítve villantja fel azt a sokszínű kínálatot, ami Miskolc könyvtárait a hétköznapokban is jellemzi – és játékos, szórakoztató formában mutatja meg, hogy az olvasás közben szerzett élmény és tudás egész életünket gazdagabbá, sikeresebbé teszi.
Azt is olvasmányélményeink alapján lehet leghamarabb kitalálni, mit keres a téren egy nagy, gombóchasú madár, akinek mindegy, hogy kerek, szögletes, hosszú vagy rövid a… mi is? Aki olvasott róla, annak ez nem titok, így az könnyen végighalad az irodalmi akadályversenyen is, ahol természetesen el lehet nyerni egy-egy falatot abból a kerek vagy szögletes, de mindenképp finom valamiből!
A programok részleteiről Miklós Katalin, a Gyermekkönyvtár vezetője szólt, kiemelve, május 13-án, szombaton délelőtt 10 és délután fél 5 között lehet játszani egyedül, a családdal, barátokkal, most szerzett ismerősökkel – vagy épp versenyezni másokkal. Lesz zene és próza is a színpadon, méghozzá mindenből minőségi.
A folyamatos kavalkád fontos eseménye lesz a már hagyományosnak tekinthető Kolompos-koncert, hiszen a népzenére épülő nyitómulatságot kicsik és nagyok is nagyon szeretik. A mesés családi akadályverseny, amelyen a helyesen válaszolók mesés finomságot nyernek. És természetesen az a két program, amelyen írókkal találkozhat a közönség: délelőtt Bosnyák Viktória és Finy Petra gyermekíró „elképesztő úszósulit” mutat be, délután pedig Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, író Megyek utánad című irodalmi délutánján vehetünk részt.

Mindeközben délelőtt a bőrművességgel és a fazekassággal ismerkedhetünk a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület tagjainak jóvoltából – de akár saját könyvet is készíthetünk. Egész nap játszhatunk a Borka játszóparkban vagy az óriás betűkockákkal. Ebéd előtt Irodalmi ki mit tud?-on nyerhetjük meg a desszertet. Ugyanekkor, sőt ebéd után is a megújuló energiákról szóló, illetve természeti ismereteinket is gazdagíthatjuk dr. habil Berényi László egyetemi docens, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak jóvoltából. A vidám majálisból Aranykapun léphetünk ki: a bábos társulat egy igazi komédiával, Paprika Jancsi kalandjaival zárja a könyvtár és a közönség közös mulatságát.

III. Könyvtári majális
Szabadtéri könyv(társas) fesztivál
2017. május 13., szombat 10.00–16.30
A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épülete és az előtte lévő tér
10.00    Egyszer volt mulatság.
A Kolompos együttes koncertje gyermekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek
10.00–16.00 Borka Játszópark.
Ügyességi, logikai és készségfejlesztő játékok a szabadban 0-tól 99 éves korig
10.00–13.00 Mesterségről mesterségre: bőrművesség és fazekasság
A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület tagjainak mesterségbemutatója és játszóháza
10.00–13.00 Saját könyvet készítek.
Ismerkedés a könyvkötés alapjaival a könyvtár munkatársainak irányításával
10.00–16.00 Írók, műcímek – óriás betűkockán. Szabadtéri kirakójáték
11.00–11.30 Irodalmi ki mit tud? Játék kicsiknek és nagyoknak – nyereményekért
11.00–12.30 Keresd Gombóc Artúrt és a csokijait!
Kerek csokoládé, szögletes csokoládé, hosszú csokoládé – a mesében és az állomásokon. Mesés feladványok kicsiknek és nagyoknak
11.00–12.00 Megújuló energiákról – játékosan.
Dr. habil Berényi László egyetemi docens előadása
11.15–12.15 Elképesztő úszósuli.
Akik „bemutatják”: Bosnyák Viktória és Finy Petra gyermekírók
13.00–14.30 Játékos természetismereti foglalkozás és játszóház.
Akik vezetik: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai
14.00–15.00 Megyek utánad.
Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, író irodalmi délutánja
15.30 Paprika Jancsi kalandjai. Az Aranykapu Társulat bábelőadása

A fotón (balról jobbra) Miklós Katalin, Papp Ferenc és dr. Prokai Margit látható.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek