2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Történelmi mélypontra, 5,75 százalékra csökkent az alapkamat
Történelmi mélypontra, 5,75 százalékra csökkent az alapkamat

Történelmi mélypontra, 5,75 százalékra csökkent az alapkamat

Történelmi mélypontra, 5,75 százalékra csökkent az alapkamatA monetáris tanács 25 bázisponttal, 5,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot hétfőn, ilyen alacsony még soha nem volt az irányadó ráta. A mostanit megelőzően, január 25-i kamatdöntő ülésén csökkentette 25 bázisponttal a kamatot 6 százalékra a testület, a tagok meggyőző többségének szavazatával. Simor András akkor azt mondta, hogy a további kamatcsökkentés az ország kockázati megítélésétől függ. A piac a hétfőin túl még egy, 25 bázispontos lazításra, és így az év végén 5,5 százalékos alapkamatra számít.

A monetáris tanács tavaly júliusban 100 bázisponttal indította kamatcsökkentési ciklusát, az ezt következő hónapokban rendre 50 bázisponttal mérsékelte az alapkamatot decemberig. Tavaly az utolsó hónapban és januárban is csak 25 bázisponttal csökkentették az irányadó rátát.

A hétfői 25 bázispontos kamatcsökkentés után a történelmi mélypontját elérő 5,75 százalékos jegybanki alapkamat szinten tartását, legfeljebb még egyszer, újabb 25 bázispontos csökkentését tartják elképzelhetőnek az MTI-nek nyilatkozó szakértők, azt sem kizárva, hogy év végén újra emelkedhet az alapkamat szint.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsere hangsúlyozta, hogy az MNB folytatta az óvatos kamatcsökkentést. Emlékeztetett arra, hogy a januári kamatvágás után az MNB a reálgazdasági és inflációs folyamatokhoz, illetve a külső környezethez kötötte a további kamatcsökkentést. Az ebből a szempontból különösen fontos kockázati felárak nem változtak jelentősen a januári döntéshez képest – indokolta az újabb 25 bázispontos csökkentést az elemző. A görög helyzet továbbra is veszélyforrást jelent, amely óvatosságra inti a jegybankot.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzése szerint az MNB mostani 25 bázispontos kamatcsökkentésével leállhat a múlt év nyara óta süllyedő kamatpálya. Legfeljebb még egy 25 bázispontos vágásra nyílhat tere a monetáris tanácsnak, sőt nem zárható ki az sem, hogy még az idén, nyár végétől egy emelkedő kamatpályát árazzon be a piac. A brókercégnél úgy vélik, egy újabb kamatcsökkentésnek a valószínűsége erősen behatárolt számos külső és belső kockázat miatt.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek