2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Forsense: három párt bejutása tekinthető biztosnak

A Forsense Kft. közvélemény-kutatása szerint lassan növekvő választási kedv mellett továbbra is három párt parlamentbe jutása tekinthető biztosnak. Az intézet által február 3-11. között végzett, az MTI-hez eljuttatott felmérés szerint az elmúlt egy hónapban valamelyest emelkedett azok aránya, akik már eldöntötték, melyik pártra voksolnának áprilisban (56%). Ennél néhány százalékkal kevesebben, az összes válaszadó fele mondta azt, hogy tudja, melyik pártra szavaz majd, és biztosan az urnákhoz járul április 11-én. A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz 59%-os támogatottsága továbbra is igen jelentős előnyt mutat a második helyezett MSZP-vel szemben (18%). A Jobbik 14%-os eredményével biztos bejutónak számít.

Az LMP februárban ismét elérte a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, az MDF viszont a januári erősödés után februárra visszatért a decemberben mért szintre (2 százalék). Az SZDSZ helyzete reménytelennek tűnik, marginális pozícióját jól mutatja, hogy volt szavazói több párt vonzásában keresik helyüket a választások előtt – olvasható az elemzésben.

Továbbra is jelentős azok aránya, akik a választások napján (3 százalék), vagy a választások előtt egy-két héttel (5 százalék) döntik el, kire adják majd voksukat, de biztos részvételt ígérnek. A részvételi hajlandósággal kapcsolatos adatok februárban nem tértek el jelentősen a négy évvel korábbi mérések eredményeitől. Amennyiben a kampány során hasonló dinamikával növekszik a választói aktivitás, mint ahogy az 2006-ban alakult, akkor 2010. április 11-én is valahol 65-70 százalék közelében várható a részvétel – írta a Forsense.

A legtöbben Orbán Viktort említették első helyen arra a kérdésre, hogy kit tartanának a legalkalmasabbnak a kormányfői posztra (38 százalék). A második leggyakrabban említett személy Bokros Lajos (16 százalék), míg az MSZP jelöltjét, Mesterházy Attilát mindössze 8 százalék nevezte meg, aki nem sokkal előzi meg Vona Gábort (5 százalék). A kérdezettek több mint negyede nem tud választani e négy személy közül. Az adatfelvétel idején Bokros Lajost a második legalkalmasabb jelölt pozíciójában is többen említik (14 százalék), mint Mesterházy Attilát (9 százalék).

A Forsense február 3-11. között ezer, véletlenszerűen kiválasztott, felnőttet kérdezett meg választáskutatási programja aktuális részeként.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek