2024. 04. 30. kedd

Katalin, Kitti
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Az acélváros végnapjai

A MTA Miskolci Akadémiai Bizottság,a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum, az Északkelet-Magyarország Ipartörténetének  Ápolásáért Alapítvány szervezésében ma a MAB székházban régiónk gazdasági, társadalmi átalakulását dokumentáló  könyv rendhagyó bemutatásán vehettek részt az érdeklődők.

A kötetet szerkesztette: Lóránt Károly és Drótos László
A könyv hátsó borítóján a következő tájékoztató szöveg olvasható:
„A rendszerváltás gazdaság- és iparpolitikájának az egyik, de talán a legelrettentőbb példája a Lenin Kohászati Művek sorsa, amely az ország egyik alapvető ipari bázisából húsz éves ide-oda hánykolódás után végül is teljes egészében felszámolásra került. E könyv ezt a folyamatot igyekszik bemutatni, úgy, hogy e tragikus sorsú gyár történetét beilleszti a magyar ipar, ezen belül a kohászat fejlődéstörténetébe, sőt igyekszik azt az eszmei-politikai hátteret is bemutatni, amely mellett ezek a folyama¬tok lejátszódtak. A könyv alapvetően a Lenin Kohászati Művek volt vezetőinek és vezető munkatársainak visszaemlékezésein és dokumentumain alapul, de ezek kiegészítésre kerülnek a valamikori Országos Tervhivatal kohászatra vonatkozó anyagaival, és e könyv szerkesztőjének a magyar gazdaságirányítással kapcsolatos tervhivatali tapasztalataival.
A valamikor a gyárban dolgozó és ma már idős mérnökök továbbra sem gondolják, hogy a szakma elveszett, és – különös tekintettel a hazai járműgyártás felfutására és a kormány iparfejlesztési terveire – reménykednek, hogy a réginél ugyan kevesebb, de nemesebb formában az acélgyártás Diósgyőrben újra fog éledni.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek