2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Londonokká hasadt London

Tagadhatatlan, hogy V. E. Schwab Egy sötétebb mágia (angolul: A darker shade of magic) című regénye elnevezés terén kihasználja A szürke ötven árnyalata által kitaposott utat – de szerencsére ebben ki is merül a hasonlóság.

A regénysorozat első részének alapja a párhuzamos univerzumok létezése: egy hatalmas apokalipszis következtében több részre hasad az univerzum. Így lesz Londonból, a történet fő helyszínéből mindjárt négy darab, amelyek csak nevükben és földrajzi elhelyezkedésükben egyeznek meg, és ahol a lét merőben más-más dimenziói, fejlettségi szintjei léteznek.

A regény az 1800-as évek elején játszódik, amikor a „Londonok” közötti mágikus utazást erősen korlátozták. Sok évvel ezelőtt a Fekete Londonnak hívott várost egy hatalmas mágikus baleset rázta meg: egyfajta összeroppanás ment végbe, s a varázslat felemésztette az embereket, akik gyakorolták azt. Azóta a világok közti kapukat zárva tartják, s hétpecsétes titok őrzi a párhuzamos „Londonok” létezését – amelyek mind veszélyes helyek, és amelyek közül Vörös London a leginkább élhető, míg Szürke, Fehér és Fekete London már annál kevésbé. Bár a titok nem titok, ha többen tudnak róla: az uralkodók és az Utazók, akik képesek a világok közti átjárásra, tudnak a dimenziókról. S cselszövés készül, amelynek célja a világok közötti falak lerombolása és a mágia újraélesztése

Kell, a Vörös London királyi családjának leszármazottja és a trónökös testvére – vagy mégsem? Értékes képessége van, mert képes a dimenzióutazásra, mert vérében van a mágia. Diplomáciai feladatot tölt be, és a béke fenntartását tűzte ki célul. A férfit a hihetetlen szóval lehet jellemezni: lehetetlen nem kedvelni őt, mert megértő, nyugodt, erőt sugároz, elbűvölő. Találkozunk Lily Barddal is, a Szürke Londonból származó tolvajjal. Személyisége ellentétes Kellével, mert nem körültekintő, vakmerő, intelligens és okos, ugyanakkor ehhez erő is párosul. Kettejük közötti kapcsolat még nem fordul át szerelembe – talán a következő részben ez megtörténik.

A cselekmény fordulatos, mindig tartogat az írónő hol apróbb, hol nagyobb meglepetéseket. Stílusa is élvezetes és olvasmányos, mellőzi a hosszú leírásokat. Az Egy sötétebb mágia nem az ifjabb generációt, hanem az idősebb felnőtt olvasóközönséget célozza meg, a fantasy-rajongóknak érdemes elolvasni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…