2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A Kárpát-medence népviseletei Bulgáriában

Vándorkiállítással mutatkozott be a Herman Ottó Múzeum Szófiában

Szófiában, a Magyar Kulturális Intézetben április 5-én megnyílt A Kárpát-medence népviseletei című kiállítás. A megnyitón köszöntőt mondott Dimitrov Györgyi, a Magyar Kulturális Intézet igazgatója és Kákóczki András, a Herman Ottó Múzeum igazgatóhelyettese, a Miskolci Galéria vezetője, a kiállítást Dr. Hajdú Ildikó, a Herman Ottó Múzeum muzeológusa nyitotta meg.
A Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Galéria ez év tavaszán immár harmadik kiállítását nyitotta a Szófiai Magyar Kulturális Intézetben. Az elmúlt két évben képzőművészeti anyaggal mutatkozott be Miskolc. A fiatal Mazsaroff-díjas képzőművészek alkotásainak válogatása, majd Mazsaroff Miklós bolgár származású miskolci festőművész emlékkiállítása vendégszerepelt Bulgáriában.
Ezeket követte most a Barna György műgyűjtő által létrehozott, és városunknak adományozott népviselet gyűjteményt bemutató kiállítás. A „Kárpát-medence népviseletei” című tárlaton két oldalas, életnagyságtól nagyobb molinók egész alakos népviseleteket mutatnak be a Székelyföldtől a matyóságon keresztül a Palócföldig.
A rendezvényen a miskolci Tourinform iroda képviselője is részt vett, aki a múzeumi gyűjtemény mellett a város más látnivalóit is népszerűsítette a bolgár közönség körében. A Magyar Intézet Bulgáriában utaztatja majd a kiállítást, legközelebb 2017. májusában Plovdiv-i Néprajzi Múzeumban kerül újra bemutatásra.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…