2024. 04. 30. kedd

Katalin, Kitti
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Bükkaranyos Önkormányzata belső kontrollrendszerének és befektetési döntéseinek ellenőrzése

Bükkaranyos Önkormányzata belső kontrollrendszerének és befektetési döntéseinek ellenőrzése

Bükkaranyos Önkormányzata belső kontrollrendszerének és befektetési döntéseinek ellenőrzése

Az önkormányzatok belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének ellenőrzése – Bükkaranyos
Az Állami Számvevőszék befejezte Bükkaranyos Község Önkormányzata belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének, továbbá egyes befektetési döntéseinek, a döntések végrehajtásának és elszámolásának szabályszerűségi ellenőrzését.

Az ÁSZ megállapította, hogy a belső kontrollrendszer a kialakításának és működtetésének hiányosságai miatt nem támogatta a befektetési tevékenységek szabályszerű végzését, elszámoltathatóságát. A döntéshozó jogkör szabálytalan gyakorlása nem tette lehetővé a közvagyon szabályos befektetését. Az Önkormányzat beszámolója nem a valóságnak megfelelően mutatta be a befektetett közvagyon nagyságát. Az integritás szemlélet erősítése érdekében az Önkormányzatnak még erőfeszítéseket kell tennie.

Az Állami Számvevőszék az elmúlt években több száz ellenőrzést folytatott le önkormányzatoknál és nemzetiségi önkormányzatoknál, ezek mindegyikének célja a helyhatóságok szabályozott működésének, gazdálkodásának, illetve pénzügyi egyensúlyi helyzete megteremtésének és fenntartásának támogatása volt. A 2015-ben történt, brókercégekhez kapcsolódó események kockázatait értékelve és azok társadalmi jelentőségére tekintettel az ÁSZ kiterjesztette a belső kontrollrendszer ellenőrzését az érintett önkormányzatok befektetési döntéseire is.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fekvő, 1528 fő lakosú Bükkaranyos a 2015-ös költségvetési beszámoló szerint több mint 360 millió forint bevételt ért el, és közel 350 millió forint kiadást teljesített. A 2015. december 31-i könyvviteli mérleg szerinti eszközvagyona 1 227 millió forint volt. Az Önkormányzat beszámolójában 2015. december 31-én 15,5 millió forint befektetési jegy állományt mutatott ki.

Az ÁSZ 2015. január 1-jétől december 31-ig terjedő időszakra vonatkozóan ellenőrizte és értékelte az önkormányzat belső kontrollrendszerének kialakítását, továbbá azt, hogy egyes elemeinek működtetése biztosította-e a közpénzfelhasználás szabályosságát. Ellenőrizte továbbá, hogy a 2011. január 1-jétől 2015. december 31-ig terjedő időszakban az önkormányzat egyes befektetési döntései és azok végrehajtása, elszámolása megfelelt-e a vonatkozó jogszabályoknak és belső szabályozásoknak; a kialakított kontrollrendszer támogatta-e a befektetési tevékenység szabályszerűségét.

A számvevőszéki ellenőrzés megállapította, hogy a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése nem volt szabályszerű, így nem segítette elő a szabálykövető működést és gazdálkodást. A kontrolltevékenységek nem megfelelő működtetése akadályozta a hibák megelőzését, feltárását. Az önkormányzat nem mérte fel teljes körűen a tevékenységben, gazdálkodásban rejlő kockázatokat, ezen belül a befektetési tevékenység kockázatait, nem határozták meg az ezen kockázatokkal kapcsolatban szükséges intézkedéseket, valamint azok teljesítésének folyamatos nyomon követésének módját, ezáltal a vagyonnal való felelős gazdálkodás nem volt biztosított.

Az ÁSZ feltárta, hogy a befektetési döntések nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak és az önkormányzati szabályozásnak. Az egyes befektetések bekerülési értékének helytelen megállapítása, továbbá a részletező nyilvántartás nem megfelelő vezetése következtében az önkormányzat beszámolója a vagyonról nem a valós összképet mutatta.

Az integritás szemlélet erősítése érdekében – a belső kontrollrendszer kialakításában és működésében feltárt hiányosságok és hibák megszüntetésével – az önkormányzatnak még erőfeszítéseket kell tennie.

Az Állami Számvevőszék jelentésében a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében a polgármesternek és a jegyzőnek fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek