2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Március 15.-Újságírókat díjaztak a magyar sajtó napján

Március 15.-Újságírókat díjaztak a magyar sajtó napján

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Sajtószakszervezet március 14-én, 11 órától tartotta sajtónapi ünnepségét. A magyar sajtó napja alkalmából – melyet 1990 óta ünnepelnek az 1848. március 15-i forradalom évfordulóján – az életműdíjnak számító Aranytoll mellett három szakosztály díját is átadták. A rendezvényt előadásával megtisztelte Szilágyi Tibor színművész és Kukorelly Endre író, költő, újságíró is. A házigazda M. Lengyel László, a Sajtószakszervezet társelnöke volt.

A  MÚOSZ Elnöksége és Választmánya 1978-ban határozta el, hogy több évtizedes újságírói pályafutásuk alatt érdemes és kiemelkedő munkát végzett kollégáknak életművük elismeréseként Aranytollat adományoz. A díjat minden évben a magyar sajtó napján adjuk át az e célra létrehozott Aranytoll Bizottság javaslata és a szövetség elnökségének közös döntése alapján. Idén hat kollégánknak, köztük egy határon túli újságírónak adta át az Aranytoll-díjat dr. Bálint György, az Aranytoll Bizottság elnöke és Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke.

Díjazottak:

Bársony Éva
Méltatta: Mészáros Márton kulturális újságíró (laudáció)

dr. László Ágnes
Méltatta: Frank Iván aranytollas újságíró, szerkesztő (laudáció)

Léderer Pál
Méltatta: Trom András, a MÚOSZ alelnöke, aranytollas újságíró, a Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztály elnöke (laudáció)

Szekeres István
Méltatta: Bruckner Gábor, az UtánpótlásSport honlap főszerkesztője, a MédiaBook Kiadó ügyvezetője (laudáció)

Vince Mátyás
Méltatta: Keleti Éva, a MÚOSZ tiszteletbeli elnöke, Prima Primissima-díjas, érdemes és kiváló művész (laudáció)

dr. Szabó Zsolt
Méltatta: Rácz Éva, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke (laudáció)
Aranytollak [Fotó: Stollár Imola]
Soó Rezső-díj

Soó Rezső 1903-ban született Székelyudvarhelyen, 1929-től a debreceni egyetem növénytani tanszékének vezetője és a debreceni botanikus kert alapítója. A kétszeres Kossuth-díjas akadémikus emlékére a Környezetvédelmi, Vízügyi és Idegenforgalmi Szakosztály alapított díjat 2012-ben. A díjat annak az újságíró kollégának ítélik oda, aki a környezetvédelem vagy a vízügy területén kimagasló munkát végzett.

Díjazott:

Viniczai Sándor
Méltatta: Bódi Ágnes aranytollas újságíró, a díjat alapító szakosztály szervező titkára (laudáció)
A díjat átadta: Polgár Zoltán, a szakosztály elnöke
Gazdasági Sajtó Díj

A Gazdasági Újságírók Szakosztálya a gazdaságpolitika, a gazdaság különböző területeivel foglalkozó, az írott és elektronikus médiában dolgozó újságírók szakmai műhelye. A gazdasági szakújságírók számára fórumot teremt a szakterület közéleti szereplőivel történő párbeszédre, és igyekszik képviselni tagjai szakmai érdekeit.

Díjazott:

Illésy Sándor
Méltatta és a díjat átadta: M. Vadas Zsuzsa, a Gazdasági Újságírók Szakosztályának vezetőségi tagja (laudáció)
Virág F. Éva-díj

A díjat a MÚOSZ Kulturális Szakosztálya alapította 1996-ban Virág F. Éva emlékére,  a kulturális publicisztika terén kimagasló teljesítményt nyújtó kollégák elismerésére. Szimbolikus értéke 1 forint, ami azt fejezi ki, hogy a kulturális kérdésekről író újságírók figyeljék és értékeljék egymás tevékenységét. Az öt főből álló kuratórium az előző év kulturális publicisztikáiból válogatva a díjat évente egy alkalommal ítéli oda.

Díjazott:

Tálas Andrea
Méltatta: dr. Vámos Éva irodalomtörténész, újságíró, a Kulturális Szakosztály elnöke (laudáció)
A díjat átadta: Szunyogh Szabolcs rádiós újságíró

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek