2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Az újraválasztott államfő most igazán megmutathatja alkotmányos elkötelezettségét

A Magyar Helsinki Bizottság levélben fordul Áder János köztársasági elnökhöz annak érdekében, hogy a parlament által március 7-én elfogadott T/13976. számú törvényjavaslatot ne írja alá, hanem küldje meg az Alkotmánybíróságnak az Alaptörvénnyel való összhang vizsgálata céljából. Álláspontunk szerint a menedékkérők, köztük gyerekek, automatikus fogvatartása nem pusztán embertelen, de számos ponton kifejezetten ellentétes az Alaptörvénnyel is.
A Magyar Helsinki Bizottság szerint a következők miatt jogsértő az új szabályozás:

1. A tranzitzónában való elhelyezéssel kapcsolatos szabályok sértik az Alaptörvény IV. cikkében foglalt személyi szabadsághoz való jogot.

2. Minden menedékkérőt automatikusan fogvatartanak a tranzitzónákban.

3. Az elfogadott törvény súlyosan sérti a gyermekek jogait, így az Alaptörvény több pontjával is ellentétes.

4. A szabályozás sérti az Alaptörvény XXVIII. cikkében foglalt hatékony jogorvoslathoz való jogot.

5. Az elfogadhatatlansági döntéssel szembeni 3 napos jogorvoslati határidő szintén sérti a hatékony jogorvoslathoz való jogot.

6. Az eljárást megszüntető határozattal szembeni jogorvoslat megvonása az Alaptörvény több cikkébe ütközik.

A kifogásolt szabályozást Niels Muznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa, illetve Zeid Ra’ad Al Hussein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa is bírálta. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának március 7-én kiadott állásfoglalása szerint is súlyosan aggályos a menedékkérők automatikus fogvatartása.

Abban az esetben, ha a szabályozás hatályba lép, nőket és gyerekeket fognak a magyar hatóságok mindenféle bírói kontroll nélkül konténerekben fogva tartani. Ha ez nem vet fel alkotmányos aggályokat Magyarországon, akkor valóban nehéz lesz fenntartani azt az állítást, hogy hazánk tiszteletben tartja az alapvető emberi jogokat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…