2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Áprilistól csökken a kórházi sorban állás?

A miskolci kórházakról interpellált hétfőn a parlamentben dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője.

A szocialista politikus elmondta: Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár február 28-án Miskolcon jelentette be, hogy összevonják a Megyei Kórházat és a MISEK-et, vagyis a korábbi városi fenntartású intézményt. A sajtótájékoztatón az államtitkár rögtön szuperkórháznak nevezte az április 1-jétől működő új összevont intézményt, azt viszont elfelejtette kifejteni, miért szuperkórház a szuperkórház.

Egyelőre csupán annyi látszik, hogy közönséges intézmény-összevonásról van szó, amit egy kommunikációs trükkel, a szuperkórház elnevezés bevetésével úgy adnak el az embereknek, mintha ezzel javulna az ellátás színvonala. Lehet, hogy javul, de akkor beszélni kell arról is, milyen módon, milyen területeken számíthatnak javulásra a miskolciak, a megyében élők. Az emberek ugyanis élnek a gyanúperrel, hogy az egész átszervezés célja dr. Csiba Gábor, a megyei kórház főigazgatójának eltávolítása a megyei intézmény éléről, s hiába a szuperkórház elnevezés, az ellátás színvonalában semmiféle változás nem lesz. Ráadásul aggódnak a kórházak dolgozói is, mi lesz a sorsuk, mit hoz számukra a változás.

Adódik az a kérdés is, vajon mi lesz a jövője a Miskolc nyugati részében, Diósgyőrben található egészségügyi intézményeknek, a Vasgyári SZTK-nak és a Kórháznak, melyek egyre szűkülő ellátást tudtak csak biztosítani a környéken élőknek. Kérdés, hogyan kívánják ezeket az intézményeket fejleszteni, hiszen a diósgyőrieknek is megfelelő egészségügyi ellátásra, szakrendelésekre van szüksége, a nagy távolságok, a belvárosban lévő hatalmas sorok rengeteg problémát okoznak, okozhatnak.

„Április 1-jétől hány új orvos és szakápoló dolgozik majd az úgynevezett szuperkórházban? Április 1-jétől hány új CT-t, röntgent, orvosi műszert állítanak szolgálatba az összevont intézményben? Április 1-jétől mennyivel kell kevesebbet várakozniuk a vérvételre váróknak és azoknak, akik a szakrendelésekre szeretnének bejutni? Egyeztettek-e döntésük előtt az érintettekkel, a dolgozói érdekképviseletekkel? Milyen okok állnak valójában a személyi döntések, így a megyei kórház főigazgatójának tulajdonképpeni eltávolítása mögött? Mit kívánnak tenni a diósgyőri telephelyek fejlesztése, a szakrendelések megerősítése érdekében? Mikor kívánják végre a borsodiak, miskolciak valódi problémáit megoldani az egészségügyben?” – kérdezte.

Rétvári Bence államtitkár azt felelte, hogy áprilisban Magyarország egyik legnagyobb kórháza jön létre Miskolcon, a kormány célja az átszervezéssel a betegellátás szervezettebbé és hatékonyabbá tétele volt. Az intézményen belül gyakorlatilag minden szakterület megjelenik, a betegeket pedig nem kell majd egyik kórházból a másikba átirányítani – jelentette ki. Az államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy a jövőben is számítanak az összes dolgozó munkájára, mert a feladatok mennyisége nem változik.

A képviselő nem fogadta el a választ, a fideszes többségű parlament viszont megtette ezt, 104 igennel, 33 nem ellenében.

Forrás:eszon.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…