2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • TŰZVARÁZS BÉRLET V. – Magyar világsztár lesz a vendég

TŰZVARÁZS BÉRLET V. – Magyar világsztár lesz a vendég

Hány és hányféle alkotói megfogalmazásban tárulkozhat elénk a zenei végtelen! Aki egyszer is hallotta már Edward Elgar e-moll gordonkaversenyének kezdetét, gondolatban bizonyára összekapcsolja ezeket az ütemeket a határtalan tér (és idő) képzetével! Várdai István, hangszerének nemzetközi téren is az egyik elismert művésze, Dmitrij Sosztakovics drámai hangú II. gordonkaversenyének 2014. évi ‒ bravúros ‒ előadása után most az angol zeneszerző költői tónusú versenyművének tolmácsolójaként tér vissza városunkba.

Anton Bruckner IV. szimfóniájának sejtelmes kezdete pedig az ébredő élet: a hajnal, s általa a fény születésének, majd szétáradásának páratlan ihletű zenei foglalata. Ahogyan az osztrák komponista megannyi alkotásában megfigyelhető, ebben a remekműben is egyéni hangon ötvöződik egybe természetpoézis és vallásos tartalom, s minden újromantikus (wagneri) vonás mellett félreismerhetetlenül ott érezzük a hazai szimfonikus tradíció, főként Schubert örökségének inspiratív hátterét. Maga a szerző többféleképpen is utalt arra a gyanítható, belső „programra”, amely a darab egészén átível, az ébredés-tónust követően madárdalt, imát, vadászatot, majd a vadászok táncát az erdőben ‒ és további romantikus képek sorát ‒ ideértve. A befejezés viszont, mondhatni, már kozmikus dimenziókba lép át: a mű általa mintegy a végtelenbe tágul, s a fölzengő Esz-dúr harmónia mintha bolygórendszerek és csillagok ‒ azaz magának az Univerzumnak a ‒ keringését s harmóniáját „képezné le” emberi füllel befogadható hangokká. Harmonia mundi: fényben úszó, fölragyogó kiteljesedettségként.
A világjáró – és Miskolcon az utóbbi másfél évtizedben számos alkalommal megfordult ‒ Marco Balderi vezényletével csendül fel Elgar közkedvelt versenyműve (1918‒1919), majd Bruckner másfél évtizeden át (1874‒1888 között) komponált és csiszolt, katartikus erejű alkotása.
Sziklavári Károly

2017. MÁRCIUS 13. HÉTFŐ 19.00
Művészetek Háza
Elgar: e-moll gordonkaverseny Op. 85
Bruckner: IV. (Esz-dúr „Romantikus”) szimfónia
Miskolci Szimfonikus Zenekar
Gordonka: Várdai István
Vezényel: Marco Balderi

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek