2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Gaiman máshogy

A Kilátás az erkélyről című esszékötetében Neil Gaiman lebilincselő módon beszél a művészetekről, álmokról és mítoszokról. A szerző neve valószínűleg ismerősen cseng a fantasy- és képregényrajongók számára.

Gaiman a képregények világából került a fantasyk univerzumába, és hamar elbűvölte olvasóit. Legismertebb regényei az Amerikai istenek, Sosehol, Csillagpor címet viselik. Gaiman számos irodalmi elismeréssel büszkélkedhet, közük Hugo- és Nebula-díjakkal is. A tavaly megjelent, hatvan írását tartalmazó kötetében az olvasók betekintést nyerhetnek napjaink egyik legjelentősebb művészének az élet különböző területeivel kapcsolatos gondolataiba, legyen az az utazás témája, a zene, könyvek, társadalmi kérdések, régi vagy kortárs szerzők vagy maga a művészet.

Gaiman esszéi könnyen lázba hozhatják az olvasókat érdekes témáik és az általuk ébresztett hangulat miatt egyaránt. Az olvasók rengeteg mindent megtudhatnak a művész gyermekkoráról, életének legfontosabb mérföldköveiről, utazásairól és kalandjairól is. Gaiman meghökkentően természetes módon képes csevegni olvasójával; az esszék gördülékenyek, figyelemfelkeltőek és egyáltalán nem izzadtságszagúak. A szerző varázsereje részben a stílusában rejlik: nem csak az a fontos, hogy mit mesél, hanem az is, ahogyan azt teszi; Gaiman esetében e kettő közül egyikre sem lehet panaszunk.

A kötet részét képezi Gaiman több korábbi könyvhöz írt előszava, de az olvasók díjátadókon elhangzott beszédeivel, interjúkkal és publicisztikákkal is találkozhatnak. A szerző saját műveit is kommentálja, így egy igazán érdekes gyűjteményt kapunk. A kötet egyes részei Gaiman ars poeticáját képezik, melyekben az író a saját művészi tevékenységével kapcsolatosan reflektál: elmeséli, hogy miért fontos neki az, hogy újabb és újabb történeteket meséljen, és hogy mit is jelentenek e történetek számára.

Gaiman szellemesen, sokszor humorral fűszerezve ír a különböző témákról vagy éppen vet fel érdekes kérdéseket. Sokoldalú esszékötetét képtelenség megunni, hiszen minden esszé más, és másmiért érdekes. A kötetet érdemes több részletben olvasni, hogy kiélvezhessük Gaiman fantáziavilágának minden egyes apró részletét; az esszék időrendi sorrend helyett, témák szerint vannak csoportosítva. Az írások változó hosszúságúak, és jellegre is nagyon eltérőek, így a gyűjteményt felüdítő változatosságáért is könnyen megszerethetjük.

A Kilátás az erkélyrőlt alighanem szeretni fogják mindazok, akiknek tetszett Gaiman eddigi munkássága, és egy inspiráló és egyben különleges kötet társaságában szeretnének elmerülni az olvasás élményében. A könyv elolvasása után egy lépéssel közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy megértsük a művész gondolatait, motivációit és alkotói tevékenységét.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…