2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Nemzetközi projekt a könyvtárban az 50 felettiekért

Miskolcon dolgoznak egy hétig, 2017. 01. 23–27. között annak a nemzetközi projektnek a résztvevői, amelynek célja az aktív időskor, az 50 év felettiek élethosszig tartó tanulásának segítése.
Három ország egy-egy könyvtára vesz részt az Európai Unió támogatásával, az Erasmus+ programon belül megvalósuló, Könyvtárak az 50 felettiek oktatásáért című projektben: a pályázó projektgazda Bocatius János Nyilvános Könyvtár (Szlovákia, Kassa), a Morva-Sziléziai Tudományos Könyvtár (Csehország, Ostrava) és a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár (Magyarország, Miskolc).
Közös a könyvtárakban, hogy regionális-területi feladatokat is ellátnak, illetve tevékenységükben fontos az élethosszig tartó tanulás támogatása.
Az együttműködési dokumentumokat 2016 novemberében írták alá a könyvtárak vezetői. A projekt 2018 júniusáig tart.

Program az 50 év fölötti olvasókért
A nemzetközi projekt lényege, hogy a közös munka eredményeként megvalósuljanak az 50-en túli korosztálynak szóló konkrét klubok, programok, amelyek jó gyakorlatként mintául szolgálhatnak másoknak is. Az első, 50 év felettieknek szóló, nem formális oktatási tevékenységeket a résztvevő könyvtárak 2017 szeptemberében indítják el.
A fő feladathoz szorosan hozzátartozik egymás könyvtárainak alapos megismerése. Ez nemcsak elméleti plusz tudást jelent a könyvtárosoknak, de gyakorlati, átültethető tapasztalatok szerzését is.
A programban résztvevő könyvtárosok az úgynevezett mobilitási hetek keretében 5-5 napot töltenek egymás városaiban megismerve az ottani könyvtárak működését, miközben a projektfeladatokon dolgoznak.
Az első ilyen hét 2016 decemberében, Kassán volt. Most Miskolcra érkezik négy cseh és négy szlovák könyvtáros, hogy folytassa a munkát, majd februárban Ostravában zárul a projektnek ez a szakasza.
A vendégek 2017. január 23-án, hétfőn érkeznek Miskolcra.
A program a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár (Görgey u. 11.) Helyismereti Gyűjteményében kezdődik
15.00–15.15
A résztvevőket dr. Prokai Margit igazgató és Kiss Gábor alpolgármester köszönti
Ezt követően az intézmény történetét, jelenét, felépítését, futó projektjeit mutatja be a könyvtár vezetése.

További program:
2017. január 24. kedd
A program a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár előadótermében folytatódik. Délután fél 2-től megtekintik a központi épület egyes részlegeit
2017. január 25. szerda
A program a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár előadótermében folytatódik. Délután fél 2-től a Lévay József Muzeális Könyvtárral, a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárral, valamint a könyvtárbusszal ismerkednek.
2017. január 26. csütörtök
Projektmunka a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár előadótermében. Délután fél 2-től a Diósgyőri vár és Lillafüred megtekintése, majd fél 4-től a Móra Ferenc Könyvtár bemutatkozása.
2017. január 27. péntek
Projektmunka és a 2. mobilitás zárása a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár előadótermében.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek