2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Elég a sportszövetségekre gyakorolt kormányzati nyomásból!

A Jobbik mindig is kerülte, hogy beleszóljon egy sportszövetség életébe, és ehhez szeretné is magát tartani, mint ahogy megalakulása óta következetesen teszi. Azonban a Magyar Úszó Szövetség elnökválasztása során súlyos, az egész ország sportéletét negatívan befolyásoló folyamatok zajlanak.
A teljes kormánypárti sajtó és politikusi kör egyetlen jelölt, Bienerth Gusztáv kormánybiztos mögé sorakozott fel. Az Országgyűlés ezzel egy időben törvény módosított, lehetőséget adva a kormány tagjainak arra, hogy sportszövetségek vezetői lehessenek. Ezt követően azon már nem is lepődünk meg, hogy Bienerth az utóbbi napokban többet járta a vidéket, mint a legaktívabb politikusok kampány alatt, ígérgetett minden szépet és jót, mindenhol kihangsúlyozva, hogy ő a kormány embere. Félő emellett, hogy a történelem ismétli önmagát és az úszók közgyűlésén megismétlődik az, ami nem is olyan régen a birkózókén megtörtént: nem az edzőket, szakvezetőket delegálják a klubok, hanem adott települések, városok önkormányzati képviselőit, ezzel is politikai nyomást gyakorolva egy civil szervezet közgyűlésére.

Bienerth korábban a kézilabda-szövetségben is dolgozott, ahol elmondása szerint éppen azzal a Mocsai Lajossal nem tudott együtt dolgozni, akit olyan szinten ismer el a magyar kormány, hogy nem kevés követ mozgattak meg annak érdekében, hogy a sportélet hazai és nemzetközi szintjén is elismert Testnevelési Egyetem rektorává tegyék. Bienerth legfontosabb sportot érintő munkássága abban merül ki, hogy 2001-2002 óta olimpiai pályázatokat ír és ad el az Orbán-kormánynak.

A pénteki napon Seszták Miklós miniszter úr azzal a Bienerth Gusztávval jelent meg a Komjádi uszodában, akinek jelenleg semmi köze az úszóélethez, és sajtótájékoztató keretén belül kijelentette, hogy ha a kormány tehetné, akkor Bienerth Gusztávra adná le voksát, ezzel a kijelentéssel erősen befolyásolva a vasárnapi elnökválasztó közgyűlést.

A nemzetközi sportéletben a politika befolyásszerzése miatt több nemzeti sportszövetségnek függesztette fel tagságát nemzetközi sportszövetség vagy éppen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A legkirívóbb estek India és Kuvait esetében történtek, amikor az adott ország olimpiai bizottságát felfüggesztette a NOB, sportolóit pedig eltiltották az olimpiai játékokon való részvételtől, éppen politikai nyomásgyakorlás miatt. A Jobbik reméli, hogy ez most nem fog megtörténni és felszólítja a kormányt, hogy sürgősen hagyjon fel mindenféle sportszervezetben a politikai nyomásgyakorlás eszközével. Az ilyen jellegű befolyásszerzés teljesen idegen az olimpia szellemétől és az Olimpiai Chartától. Sajnálatos, hogy odáig fajultak a dolgok, hogy éppen a budapesti olimpiai pályázat alelnöke miatt csökkenhetnek jelentősen olimpiai pályázati esélyeink.

A Jobbik a jövőben is kiáll a civil szervezetek, beleértve a sportszövetségek függetlensége mellett. A Jobbik kormányra kerülve visszaadja a sportszakmának a szakmai elismerést és függetlenséget.

Jobbik Sportkabinet

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek