2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Politikai thriller a javából

A Krízis egy izgalmas politikai thriller, mely a Jack Ryan-sorozat legújabb magyarul megjelent része. A sorozatot eredetileg a népszerű író, Tom Clancy jegyezte, ám Clancy 2013-ban elhunyt.

A Krízist Mark Greaney írta, aki Clancy halála előtt már három Jack Ryan regény kapcsán működött együtt az egykori szerzővel. Greaney nevéhez fűződik a sorozat négy újabb regénye, így idősebb és ifjabb Jack Ryan története Clancy halála után is folytatódhat.

Clancynek nem volt egyenes útja a sikerig, hiszen több kiadó visszautasította regényeit, mielőtt végül sikerült megfelelő kiadót találnia magának. Amikor ez végre sikerült, a szerző egy csapásra híressé vált. Azon kevés írók közé tartozott, akiknek mindegyik könyve a New York Times bestseller-listájának élére tört; ez Clancy esetében 17 könyvet jelent. Clancy a techno-thriller műfaj koronázatlan királya marad és felejthetetlen karaktereinek és történeteinek köszönhetőn rajongói emlékeiben is tovább él.

A történet harminc évvel röpíti vissza az olvasókat az időben: Jack Ryan CIA-elemző felfedi a Zenith kódnevű bérgyilkost és nyomába szegődik. Három évtizeddel később Jack Ryannel már az Egyesült Államok elnökeként találkozhatunk, fia Jack Ryan jr. pedig a szupertitkos „Campus” elemzőjeként dolgozik. Miután Oroszország bekebelezte egy skót milliomos olajvállalatát, Jack Jr. rosszat sejt, és úgy dönt, hogy az ügy végére jár. Eközben Jack Ryan jó barátja meghal polóniummérgezésben. A szálak Oroszországba vezetnek, ahol egy bizonyos Valerij Vologyin kerül az orosz elnöki székbe. Az új elnök bármire képes, hogy céljait elérje; további aggodalomra ad okot, hogy múltját homály fedi, így az egész világ retteghet a mindenre elszánt orosz medvétől.

A Krízis a sorozat korábbi regényeihez hasonlóan nem szenved hiányt fordulatokból. A szerző fantáziája nem ismer határokat; A Clancy-regények sikerének egyik kulcsa, hogy a Clancy mindig alapos kutatómunkát végzett könyvei témáival kapcsolatban, így az olvasót elképesztő részletességgel kápráztatta el; ehhez tartotta magát Greaney is. A karakterek kidolgozása aprólékos, a dialógusok lebilincselőek, a tudományos háttér meggyőző, így Greaney könnyen belophatja magát a krimi-rajongók szívébe.

Az író mesterien mozgatja a regény különböző szálait, majd fűzi azokat eggyé. Nem kínozza függővéggel olvasóit: tisztességesen elvarrja a szálakat és megválaszolja a felmerült kérdéseket. Sajnos maga Clancy már nem ajándékozhatja meg több regénnyel olvasóközönségét, ám mindazoknak, akiknek van a szerzővel kapcsolatos elmaradása, jó hír, hogy Clancy több mint egy tucat regénye közül válogathatnak kedvükre, továbbá elképzelhető, hogy habár más szerzők tollából, de a Jack Ryan-sorozat a jövőben is folytatódik.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…