2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Aase-díjjal tüntették ki Szatmári Györgyöt!

A Miskolci Nemzeti Színház színművésze is átvehette a Gobbi Hilda által alapított szakmai elismerést a Bajor Gizi Színészmúzeumban hétfőn megrendezett ünnepségen. Az Aase-díjat Gobbi Hilda végakaratában az “emlékezetes percek, pillanatok főszereplői”, az epizódszerepek megformálói számára alapította meg, évente két női és két férfi színész veheti át. Szatmári György mellett Dimanopulu Afrodité, Szoboszlai Éva és Kertész Péter részesült idén elismerésben.

A miskolci színművész elárulta, kellemes meglepetés volt számára a díj. Szatmári György úgy fogalmazott, ma már kevésbé becsülik meg az epizodistákat, mint régen, pedig egy ilyen szerep sokszor nagyobb kihívás elé állítja a színészt, mint egy főszerep. – Ha a színész epizódszerepet játszik, rövid idő alatt kell a legjobbat kihoznia magából, nincs lehetősége hibázni. Egy főszerepben a következő jelenetnél lehet jobban vagy épp nagyobb elánnal játszani, beletenni azt, ami esetleg az előzőnél hiányzott, de egy epizódszerepnél egy jelenet alatt kell igazán hiteleset, emlékezeteset játszani – mondta a színművész. Saját szerepei közül Luther megformálását emelte ki az Egy lócsiszár virágvasárnapja című Sütő András drámából. – Számomra talán ez a legemlékezetesebb alakításom az epizódszerepeim közül. Nagyon fiatal voltam, és nagyon nehéz feladat elé állított akkor ez a szerep, ezért maradt emlékezetes – tette hozzá Szatmári György.
Színészi pályáját 1980-ban a debreceni Csokonai színházban kezdte, majd Keres Emil Radnóti Színházának volt tagja. Vidéki évekkel, vargabetűkkel, szünetekkel folytatta, mígnem a Miskolci Nemzeti Színházban teljesedett ki játékstílusa az elmúlt bő évtizedben. Vékony szőke fiúként játszott zenés és prózai szerepeket, elegáns urat, melankolikus költőt, náci tisztet is, de volt már a színpadon Dorozsmai Pista, Almaviva gróf, Luther, Mágnás Miska – mikor milyen műfajban kellett helytállni.
Ma már – ha nem is annyira szőkeként és nem is annyira vékonyként – a színház vezető művésze, aki elsőrangú epizód- és főszerepeket megformáló színész. Elsöprő humorérzékét, öniróniáját és szakmai hozzáértését olyan szerepek bizonyítják, mint von Trapp kapitány, Tót tűzoltó-parancsnok, von Walter miniszter. A sorból nem hagyhatjuk ki azt az esetet sem, amikor Szatyit, azaz önmagát játszotta Mohácsi János Veszett fejsze című darabjában. 2017 tavaszán már, mint érdemdús Aase-díjas színészt láthatjuk majd az untermann-szerepek klasszikusában, Gál szerepében, Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátékában.

A díjról:
Az Aase-díj Henrik Ibsen Peer Gynt című művének egyik alakjáról, Aase anyóról, Peer Gynt édesanyjáról kapta a nevét, mert bár maga a szerep rövid, felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget. Aase megformálása Gobbi Hilda egyik emlékezetes alakítása volt, a Nemzeti Színházban 1940-ben játszotta a szerepet. Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Magyar Színházi Társaság, a díj odaítéléséről neves színművészekből álló kuratórium dönt, amelynek tagjai: Blaskó Péter, Martin Márta, Méhes László, Pogány Judit és Szilágyi Tibor.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek