2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

A BKV-ügy a korrupció működésének állatorvosi lova

A BKV-ügy a politikai korrupció működésének állatorvosi lova. A jelek szerint a közlekedési vállalat körüli botrányban – ha különböző mértékben is, de – az összes parlamenti párt érintett. Ebből is látható, hogy a korrupció fő oka nem egyszerűen az egyes politikusok gyengesége: a korrupció rendszerszerűen működik Magyarországon és kezdi szétrágni az államot. A korrupt vezetők elszámoltatása önmagában semmilyen garanciát nem jelent arra, hogy később mások, más pártok színeiben nem fogják ugyanezeket a bűnöket elkövetni. A rendszerszerű korrupció visszaszorítása érdekében átfogó korrupció-ellenes intézkedésekre van szükség.

A BKV vezérigazgatójának becslése szerint a fővárosi cégnél csak eddig 3-3,5 milliárd forintos kárt okoztak a szabálytalan szerződések, az indokolatlan megrendelések és az aránytalanul nagy végkielégítések.

Politikai alkuknak köszönhető, hogy az állami és önkormányzati vagyonnal gazdálkodó cégek igazgatótanácsaiban és felügyelőbizottságaiban évtizedek óta politikai bizalmasok és lekötelezettek koptatják a székeket. Ezek a testületek nem látják el ellenőrző feladatukat. Őket és a parlamenti pártokat terheli felelősség azért, hogy a korrupció mindenhol ott van, ahol közpénzek forognak.

Ennek egyik látványos példája a jelenlegi párt- ás kampányfinanszírozás. A kampányokra illegálisan elköltött pénzek forrása nem szerepel a pártok költségvetésében, miközben egyértelműnek tűnik az összefüggés a kampányokra fordított milliárdok és az évi több, mint 300 milliárd forintra becsült állami korrupciós veszteség között.

Az LMP már 2008-ban meghirdette az anti-korrupciós programját, amelyben többek között a párt- és kampányfinanszírozás rendezése, a közbeszerzési eljárások egyszerűsítése, az állam működését ellenőrző intézmények megerősítésére, az állami és önkormányzati vállaltok testületi vezetésének megszüntetése és a vezetők üzleti kapcsolatrendszerének teljes nyilvánossága szerepel.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…