2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Orosz-amerikai viszony: senki se számítson nagyon gyors javulásra!

Senki se számítson nagyon gyors javulásra az orosz-amerikai viszonyban, mert súlyos teher az egyet nem értés – jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője a CNN amerikai televíziónak adott interjújában, tudatta a Magyar Békekör szombaton.
Peszkov szerint, ha mindkét vezető kellő politikai akaratot tanúsít rá, konstruktívan meg lehet oldani a problémákat. „Az egyet nem értés nagyon súlyos terhét kell cipelnünk. De ha Putyin és Trump elnök kellő bölcsességet és készséget tanúsít arra, hogy a gondokra ne szembenállással, szankciókkal, és a két fél érdekeire egyaránt hátrányos más logikátlan módon válaszoljanak, esély nyílhat a párbeszédre és arra, hogy gondjainkra építő választ kapjunk” – mondta. Peszkov szerint módot kínál a két ország viszonyában keletkezett válság leküzdésére a pragmatikus hozzáállás, a nemzeti érdekekből kiinduló politizálás.

Putyin elnök ugyanazt mondja, mint Trump elnök: hogy népünk jóléte és felvirágzása nemzeti érdekünk és a legfőbb prioritás. Nagyon pozitív dolog, hogy mindketten készek jó viszonyt ápolni másokkal, ha arra mások is készek – fűzte hozzá.

Oroszország semlegességet tanúsított az amerikai elnökválasztással kapcsolatban. Putyin visszatérően hangoztatta: akárki legyen is az új amerikai elnök, készen áll együttműködni vele.

Peszkov Szíriát nevezte a legégetőbb témának, és azt mondta, nem várhatnak az új amerikai adminisztráció beiktatására, hanem folytatni kell a munkát a hivatalban lévő kormánnyal, nevezetesen Obama elnökkel. „Valódi együttműködésre van szükség, nem csak információcserére, máskülönben nem lehetünk hatékonyak a terror elleni harcban. Valóra kell váltani az ígéreteket: szét kell választani a terroristákat a nem terrorista ellenzéktől”. Putyin elnök parancsára még mindig szünetel az orosz légierő bevetése Aleppónál, dacára annak, hogy a katonai műveletek általában folytatódnak – tudatta Peszkov.

A köszolgálati média nem számolt be Peszkov nyilatkozatáról – jegyezte meg a Magyar Békekör.+++

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek