2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Találmányok, ötletek a közúti balesetek megelőzéséért

Találmányok, ötletek a közúti balesetek megelőzéséért

Autók közeledését jelzi a cipőfűző, a ruha és a járda

Az ország baleseti statisztikája a közutakon az egyik legrosszabb Európában, ennek javításáért a gyalogosok és az autósok közt életmentő jelzőrendszert dolgoztak ki a szakemberek. Több napos tudományos ülést rendeztek erről és más témáról Budapesten, ahol külföldi és magyar kreatív fiatalok vettek részt és mondhatták el ötleteiket, kutatásaikat.
A fővárosi székhelyű, éppen tíz éves IT Services Hungary (ITSH) csapata kidolgozott egy olyan módszert, amelynek köszönhetően jelentősen csökkenhetnek a balesetek, illetve halálesetek Magyarországon és a világban.
-A legtöbb baleset azért történik, mert a gyalogosok nem hallják meg a közeledő járművet – szögezte le Jason Romeyko világhírű innovátor előadásában a sajtótájékoztatón. – A fiatalok például általában zenét hallgatnak menet közben vagy az okostelefonjaikon játszanak, s ilyenkor nem figyelnek a forgalomra. Ez adta az ötletet, hogy kidolgozzunk egy jelzőrendszer az autósoknak és a gyalogosoknak, az összegyűjtött információkat eljuttatjuk „mindkét félnek”, ami felhívja egymásra a figyelmet. Köztudott, hogy az autósok vannak csupán ellátva érzékelő szenzorral, ami azonban nem figyelmeztet a gyalogos érkezésére. Szürkületben, még veszélyesebb a helyzet, hiszen tovább romlanak a látásai viszonyok. Olyan ruhák készítését tervezzük, amelyek fényt és hangot bocsájtanak ki egy bizonyos zónán belül, sőt vibrálással is jelzik a közeledő autót. A telefonnal játszó, lefelé néző sétálók számára pedig, okos cipőfűzőt hoztak létre kreatív fiataljaink, ami szintén jelzi a veszélyt, de a gépjármű közeledtére fényt kibocsájtó intelligens járdák építését is tervezzük. Úgy tervezzük, hogy 2017-ben már kaphatók lesznek az „okos” ruhák, illetve cipőfűzők, s akkor talán majd a baleseti statisztikák is javulnak Magyarországon. A szabadalmat az egész világra szeretnénk kiterjeszteni.
A miskolci Harsányi Réka – aki az Avasi Gimnázium tanulója volt – média designer, nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy az ITSH meghívta őt is a tíz legjobb ifjú innovátora közé, mert mint mondta, sokat lehet itt tanulni és ötleteivel elősegítheti, hogy a világ még biztonságosabb.
(tem)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek