2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Urban fantasy másképp

Max Gladstone amerikai író a 2012-ben megjelent első regénye, a Craft könyvsorozat első része, a Nagyrészt halott révén vált ismertté.

Annak ellenére, hogy Gladstone csupán néhány éve tevékenykedik íróként, már 2012-ben egy fontos díjra jelölték, mégpedig a legjobb új írónak járó John W. Cambell díjra. Első regénye pozitív kritikai visszhangot kapott; külföldön a sorozatnak már további kötetei jelentek meg, ám a Nagyrészt halott az első magyarul is megjelenő regénye. Gladstone első regényében egy izgalmas fantáziavilágba kalauzolja el olvasóit, mely garancia az önfeledt kikapcsolódásra, nem csupán az urban fantasy-műfaj rajongóinak.

A cselekmény szerint Alt Coulumb városának Kos nevű tűzistene váratlanul meghal; feltámasztását egy nemzetközi halottlátó cég kezdő munkatársa, Tara Abernathy kezdi meg. A helyzet rendkívül komoly, hiszen a négymilliós városban bármikor leállhatnak a gőzgépek, és ez fennakadásokat okozhat a vasúti közlekedésben, továbbá lázadások kitöréséhez vezethet. Tara egyedüli segítője Abelard, aki a halott isten láncdohányos kispapja. Az ügy tovább bonyolódik, amikor fény derül arra, hogy Kos nem egyszerűen meghalt, hanem meggyilkolták, így az ügy bíróság elé kerül. Tara és Abelard nagy veszélyben találják magukat; most már nem csak az igazság felderítése a tét, hanem a saját életük is kockán forog.

Gladstone regényének különlegessége, hogy egy rendkívül egyedi világban, számos érdekes szereplőt vonultat fel, így a történetben nem csupán a vámpírok, hanem a vízköpők is fontos szerepet játszanak, számos más paranormális teremtmény mellett. Ha mindez nem lenne elég, az olvasók egy izgalmas nyomozás tanúi is lehetnek, melytől a váratlan fordulatok és intrikák sem idegenek. Nem csoda tehát, ha nagyon sok olvasót hosszú órákra magához láncol majd a regény. A Nagyrészt halott egy meglehetősen sokoldalú regény; a fantasy vonal mellett, a nyomozós szál a krimi rajongóinak is elnyerheti tetszését.

A meglehetősen hosszú regény számos olvasói réteg tetszését elnyerheti, hiszen a fantasy és krimi mellett helyet kap benne a jog is; a cselekmény összetett, így az olvasó részéről maximális odafigyelést igényel, mi több, esetenként előfordulhat, hogy szükséges lesz visszatérni a korábban olvasottakhoz. A történet szálai mesteri módon fonódnak össze; a kiszámíthatóság távol áll Gladstone regényétől.

A szerző a regény végére is egy nem várt csavart tartogat, így az olvasók az utolsó percekig izgulhatnak olvasás során. A sorozatnak már további kötetei jelentek meg angolul, így remélhetőleg hamarosan a magyar rajongók is kezükbe vehetik a fordításokat. A sorozat regényei mind ugyanabban az univerzumban játszódnak, ám más-más főszereplőkkel, így a rajongók a történetnek mindig egy újabb aspektusát ismerhetik majd meg, ráadásul a sorozat részei külön-külön is megállják a helyüket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…