2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Hitegetés és pótlékolás helyett azonnali bérrendezés szükséges!

Januártól bölcsődei pótlékot vezetne be a kormány, amely az eddigi ágazati, illetve a kiegészítő pótlék összevonásából jöhet létre, és ezen összeget valamennyivel emelheti is. Bár ennek állítólagos célja a középfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelők bérrendezése, gyakorlatilag azonban a változások mindössze a dolgozók töredékét fogják érinteni.

Mint ismert, tavaly a kormány kiterjesztette a pedagógusi életpályát a diplomás kisgyermeknevelőkre. Ennek következtében ők az alapilletményüket pedagógusi, míg a középfokú végzettségűek továbbra is a közalkalmazotti bértábla alapján kapják. Sajnálatos módon ez azt jelenti, hogy a középfokú végzettségű, évtizedek óta a szakmában áldozatos munkát végző dolgozók fizetése éppen átlépi a létminimum határát. Mindez – érthető módon – komoly (bér)feszültséget okoz a dolgozók körében.

Felháborító, hogy a kormány a bérrendezést ismételten pótlékkal kívánja megoldani. A Jobbik egyetért a bölcsődei dolgozók érdekképviseletének véleményével, miszerint a hatezer középfokú végzettségű kisgyermeknevelőre is ki kellene terjeszteni a középfokú pedagógusi életpályát. Egyúttal kiemeljük, hogy a bölcsődei dolgozók bérrendezése mellett sürgető szükség van a köz- és felsőoktatási, valamint a szociális ágazati dolgozók mielőbbi bérrendezésére is.

Emellett fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy évről évre benyújtjuk a bérrendezésre vonatkozó költségvetési módosító javaslatainkat, amelyeket azonban a kormány mindig lesöpör az asztalról.

Sneider Tamás, a Jobbik és az Országgyűlés alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek