2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Szabadság hét A fejedelemmel Kassán

Az 1956-os forradalom és II. Rákóczi Ferenc újratemetése előtt tisztelegve Szabadság hét címmel nagyszabású programsorozatot bonyolít le október utolsó napjaiban Kassán a magyar főkonzulátus és a CSEMADOK városi szervezete. A sorozatot A fejedelem című musical zárja.


Kassán, a Grand Színházban hétfőn este tartott sajtótájékoztatón mutatták be a rendezvénysorozatot. Bitay Levente konzul bejelentette, hogy október 23-30. közt rendezik  meg  a Szabadság hetét.  Operagálával indul a sorozat október 23-án, amelyet a forradalom 60. évfordulója tiszteletére adott fogadás követ. Ez azért is nagy dolog, mivel 1943 óta nem járt magyar opera Kassán. Emléktáblát avatnak Márai Sándor testvérének, Radványi Gézának, a híres filmrendezőnek (Valahol Európában, A beszélő köntös, Nem kell mindig kaviár).  Három napos II. Rákóczi Ferenc emlékkonferenciát tartanak, október 29-én Rákóczi emléknap lesz, október 30-án pedig bemutatják a Grand Színházban A fejedelmet. Szeretnék megmozgatni azokat a kassaiakat, környékbelieket, akik fogékonyak a kor iránt.


Dr. Kovács János,
Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főjegyző megjegyezte, hogy nagy megtiszteltetés és kötelesség is a főkonzulátussal történő együttműködés. Ezt követően részletesen szólt a Rákóczi kultusz ápolásáról, amelyből kiveszi részét a megyei önkormányzat. Például kezdeményezték és támogatták Yerresben a szoborállítást, a megyenap időpontja is II. Rákóczi Ferenchez kapcsolódik, Felidézte A fejedelem musical születésének körülményeit, Kelemen Csaba színművésszel  Komlóskán folytatott beszélgetését.

„Nélküle nem lett volna, s ez igaz”- vette át a szót Moravetz Levente, a darab írója, aki a produkció volumenének illusztrálására elmondta, hogy közel száz személy vesz benne részt, köztük számos ismert színész. „Volt egy titkolt vágyam, hogy egyszer itt, Kassán, II. Rákóczi Ferenc nyugvóhelyén eljátsszuk” – árulta el a szerző.

„Nagyon régi álmunk, vágyunk válik most valóra” – tette hozzá Kelemen Csaba, a nagyságos fejedelem alakítója. Ezért hála és köszönet illet mindenkit, aki lehetővé tette a kassai előadást, akik összekötötték 1956 ünnepét az újratemetés 110. évfordulójával. Méltatta Rákóczi valláson, nemzetiségeken átívelő szabadságszeretetét.

„Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen társaságba kerültem anno”- jelentette ki Sasvári Sándor színművész, aki a darabban Bercsényi Miklós megformálója. Elárulta, hogy a huszárság, lovaglás és az éneklés is nagyon közel áll hozzá, ezért is szereti ezt a szerepet. Egy személyes történettel is illusztrálta, hogy milyen közel áll családjához II. Rákóczi Ferenc eszmeisége.

Dévényi Ildikó
színművész, M hercegnő alakítója megjegyezte, hogy a darabban egy Habsburg párti intrikát játszik, s véleménye szerint a gonoszt a legkönnyebb játszani. Mintegy ellenpontozza a jókat, hogy még nagyobb sikerük legyen. „Remélem csoda előadást hozunk ide, Kassára”- zárta hozzászólását.

Kolár Péter, a kassai CSEMADOK vezetője negyedszázados történetet megidézve elmondta, hogy egykoron Habsburg Ottó koszorúval tisztelgett a Rákóczi kriptában, ami szép gesztus volt részéről. Szólt a három napos Rákóczi konferenciáról és kapcsolódó rendezvényekről.  Elmondta, hogy a fejedelem előadása este 7 helyett 6-kor fog kezdődni, mivel sokan érkeznek vidékről és várhatóan Magyarországról is.

Spisák Gyula, a Thália Színház menedzsere emlékeztetett, hogy idén 200 éves a kassai magyar színjátszás. Az évad viszont kitolódik 2017-re is, s lehet elhozzák a városba akkor a Zrínyit is.
Vissza

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…