2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
u1

Malmöhus

Malmöhus

Gyönyörű skandináv utunk egyik kedves állomása Malmö volt. Az elragadó tengerpart és az ott gyorsan fejlődő futurisztikus városrész mellett meglátogattuk a város legfontosabb múzeumkomplexumát, a Malmöhust.

u1

A múzeum helyén az első épületet, egy kastélyt pomerániai Erik, Dánia, Norvégia és Svédország (akkor még egy királyság) királya építtette 1434-ben. Stratégiailag fontos terület ez, hiszen innen védhető a város nyugati része és egyúttal ellenőrizhető volt az Öresund szoros déli részének hajóforgalma.

u2

A Malmöhus mai formáját a 16. század közepén nyerte el egy nagyobb újjáépítést követően, amikor III. Keresztély egy modern erőd, egy mutatós reneszánsz kastély és kormányzói rezidencia építését rendelte el egyszerre ezen a helyen.

u3

Dánia érméit is itt verték a Középkorban. Frederick koronaherceg vad estélyeket rendezett itt a 16. században. A 19. században pedig elítélteket fejeztek le az udvarban. A Malmöhust most a 16. század szellemében restaurálták, így Svédország déli részének legnagyobb múzeuma lett.

u4

Manapság az épület összes korábbi funkciójából (erőd, kastély, börtön) kapunk ízelítőt a Malmöhusban. Ami azonban végképp elnyerte a tetszésünket, hogy egy épületen belül ugyanazon belépőjeggyel az akváriumot és a helyi élővilágot és egzotikus állatokat is bemutató természettudományi kiállítást is meg lehet tekinteni. Sőt a néhány percnyi sétával elérhető Tudományos és Tengerészeti Múzeum is látogatható vele.

Bátran ajánljuk tehát, hogy ha Svédországban jár avagy csak Koppenhágában tölt néhány napot, ahonnan Malmö 1 órán belül elérhető, ne hagyja ki ezt a minden korosztály számára érdekes látnivalót.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…

További cikkek