2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Újra látogatható a nyékládházi kastély

Ismét megnyitotta kapuit az Egry-Szepessy kastély Nyékládházán. A műemléki épület sokszínű, állandó és időszakos kiállításaival várja újra az érdeklődőket.
Mint azt bizonyára sokan tudják, az idén tavasszal több új nyékládházi értékkel bővült megyénk értéktára. Ezek egyike az Egry-Szepessy kastély.
– Városunk egyetlen műemléki épülete Nyékládháza múltjának, hagyományainak egyik legfontosabb képviselője. Ezért szeretnénk rangjához méltó, az eredeti megjelenését helyreállító állapotba hozni, és ennek megfelelő funkcióval felruházni a jövőben. Mindannyiunk felelőssége, hogy elődeink örökségét a megérdemelt törődéssel őrizzük, ezt célozza a már benyújtott pályázatunk – ismertette Urbán Sándorné polgármester asszony.
Ennek jegyében hosszú hónapok után ismét megnyitja kapuit az épület, hogy az értéktár gyarapítójaként a múlt és a jelen értékeinek háza, tára legyen. Az átmeneti időben eszerint helyi alkotók munkái bemutatásának is helyet szentel. Elsőként Harangi Éva festőművész képeit és Pásztor József keramikus faragott munkáit, kerámiáit, valamint Juhász Csaba költő kép-verseit láthatjuk. Nyékládháza múltjának „mélyére ásva” megújult a helytörténeti tárlat is. Az emeleten kiállításon eddig nem szereplő régészeti és néprajzi leletek láthatók majd, amelyeket a miskolci Herman Ottó Múzeum bocsát városunk rendelkezésére.
Lenz Klára gobelinművész egyedi falikárpit tárlata mellett láthatjuk még egyebek közt Kertész Attila fotóművész múltbéli képekkel párosított gömbpanorámás fotókiállítását, de holovíziós bemutató során a 3D-s technikával is ismerkedhetünk.
Régi-új értékeket gyűjt egybe és mutat be szeptember végétől az Egry-Szepessy kastély, ismét Nyékládháza értékeinek sokszínűségére hívva fel a figyelmet. Mindarra és mindazokra, akikre büszkék lehetünk, akikre büszkének kell lennünk…

A kastély 1790-1801 között épült klasszicista stílusban. A tulajdonos Szepessy-család a település módosabb birtokosai közé tartozott. A kastély építése a Klir Vencel miskolci építőmester irányításával zajlott.

Az épület homlokzata a barokk stílusjegyeket viseli magán. A copf stílusú ablakrácsokkal ellátott manzárdtetős épület földszinti helyiségei teknőboltozatosak. A kastélyt övező kertben a régészeti kutatások hun és avar sírokat tártak fel. A kertben ma is látható egy hatalmas japán akácfa.  

Az egykori kastély alsószintjén találhattuk a konyhát, az ebédlőt és a kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket. A felső szintre falépcsőn keresztül lehetett eljutni, ami máig eredeti állapotában használható. Az emeleten helyezkedett el a nappali, egy kártyaszoba és különböző lakóterek. A falakat egykor freskók díszítették, amelyek különböző vezéreket ábrázolhattak. A fűtést a kályhafülkékbe helyezett szemes majolika cserépkályha biztosította egykor.

Szepessy Aranka, a kastély egykori tulajdonosa az államosítás után is tovább lakhatott itt. Egy helyiség a rendelkezésére állt egészen a haláláig.

Az épület a helyi tanács tulajdonába került, ekkor több funkciót is kapott. A felső szinten napközi volt és iroda, melyek később kikerültek az épületből és a szint kettéosztásával két tanácsi szolgálati lakást alakítottak ki. Az alsó szintre a későbbiekben az idősek otthona költözött. Utóbb, 2003-ra kiállítótérré alakították az emeleti helyiségeket. Ezek máig ekként funkcionálnak. Az épület a művelődési ház gondozásában nyitja meg újra kapuit a látogatók előtt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…