2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

A Fidesz szégyene: érvénytelen lett a népszavazás „nulladik” fordulója

Szombaton délután négy óráig volt lehetősége a tartósan külföldön élő magyaroknak arra, hogy jelentkezzenek a külföldi névjegyzékbe. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint ezzel a lehetőséggel csupán 11 233 fő élt. Ez a szám körülbelül megegyezik a hétvégi félházas Fradi–Újpest derbi nézőszámával. Optimista számítások szerint 330 ezer magyar dolgozik külföldön, a pesszimistább becslések szerint azonban legalább 500 ezer. Tehát az érintett magyarok alig 1,5-2 százaléka tud október 2-án döntést hozni a kényszerbetelepítésről. Ennek az oka az, hogy a kormányzat indokolatlanul megnehezítette több százezer ember számára a szavazást. Az érintetteknek eseteként több száz kilométert kell utazniuk a legközelebbi szavazóurnáig.

A Jobbik korábban több alkalommal javaslatot tett, rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett, határozati javaslattatot nyújtott be azért, hogy ez megváltozzon, de ezeket a kormányzat rendre elutasította. Holott a nyugati nagyvárosokban élő magyarok a saját bőrükön érzik a tömeges migráció jelenlétét, tisztábban vannak arról, hogy mi a tét.

A népszavazás érvényessége a közvélemény-kutatások szerint 1-200 ezer szavazaton múlhat, tehát nagyfokú felelőtlenségnek tűnik lemondani a tartósan külföldön élő magyarokról. A Fidesz olyan politikai orosz rulettet játszik, ahol az egyik éles töltény maga a kvótareferendum – ami megelőzhető lett volna egy azonnali Alaptörvény-módosítással, – a másik pedig több százezer magyar állampolgár kirekesztése ebből a népszavazásból. A kvótareferendum „nulladik” fordulója elbukott.

A Jobbik továbbra is határozottan kiáll a népszavazáson való részvétel és a nem szavazat mellett. Viszont ha a referendum a külföldön élő magyarok érdektelenségéhez hasonlóan érvénytelen lesz, akkor Orbán Viktornak le kell vonnia a személyi következményeket, és távoznia kell a kormányfői posztról.

Bencsik János, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek