2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • „Az első szezon minden várakozást felülmúlt”

„Az első szezon minden várakozást felülmúlt”

Szezonzáró díjugrató bajnokság a Lovagi Tornák Terén

Szeptember 24-25. között tartják a szezon hetedik és egyben utolsó díjugrató bajnokságát a Lovagi Tornák Terén. A regionális megmérettetést a magyar lovassport egyetlen olimpiai érmét megszerző Platthy Józsefről nevezték el, akinek relikviáit is megtekinthetik a verseny ideje alatt. A lovas aréna első szezonja a szervezők szerint „minden várakozást felülmúlt”.

A Platthy József Regionális Díjugrató Bajnokság a szezon hetedik lovas sporteseménye a tavaly átadott Lovagi Tornák Terén. A megmérettetésre hat megye lovasait várják, akik az idei utolsó bajnokságon bizonyíthatják rátermettségüket. A versenyzők motiválása és egy legendás sportoló emlékének megőrzése volt a szervezők célja a verseny névadójának megválasztásával. Platthy József a két háború közötti időszak egyik legeredményesebb magyar lovasa volt. Több mint száz belföldi és 17 nemzetközi mérkőzésen nyert első díjat. Nyolc alkalommal volt a díjugratás magyar bajnoka. A magyar lovassport eddigi egyetlen olimpiai érme is a „Zsiga bácsiként” emlegetett, bravúros technikájú versenyzőhöz kötődik.

A hetedik, szezonzáró bajnokság méltó lezárása lesz a Lovagi Tornák Tere első teljes versenyévadának, amely áprilistól szeptemberig tart. A szervezők szerint a lovasversenyek iránt óriási érdeklődés mutatkozott mind hazai, mind pedig nemzetközi viszonylatban, hiszen már idén is érkeztek nevezők a környező országokból. „Az első szezon minden várakozást felülmúlt”- nyilatkozta Erdélyi Magdolna versenyigazgató, a sportesemények társszervezője.

2 országos és 4 regionális díjugrató versenyt rendeztek idén, egy alkalommal pedig díjlovagló bajnokságnak is otthont adott a pálya. Az egyik legsikeresebb esemény az augusztus végi Horze Diósgyőri Díjugrató Fesztivál – Korosztályos Championatus volt, amelyen rekordszámú, a három nap alatt több mint 700 startot regisztráltak. Az induló versenyzők között volt ifj. Szabó Gábor, címvédő magyar bajnok és kétszeres CSIO Nagydíj győztes, valamint és Sáringer Ferenc kétszeres felnőtt egyéni magyar bajnok, Nemzetek Díja győztes is, akik elismerően nyilatkoztak a pálya kiemelkedő adottságairól. Diósgyőrben 2016-ban négy felnőtt díjlovagló magyar bajnok is megfordult: Dallos Gyula (22-szeres, örökös magyar bajnok), Ács Róbert (hétszeres magyar bajnok), Szeicz Erika (2004-ben magyar bajnok) és Szalai Nikolett, aki a Lovagi Tornák Terén most megszerzett elsőségével kétszeres magyar bajnok.

A hétvégén tehát tavaszig elbúcsúznak a lovas sportesemények a Lovagi Tornák Terétől, de jövőre ismét érdemes lesz kilátogatni a pályára, mivel a szervezők még látványosabb megmérettetésekkel és programokkal készülnek.  

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek