2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Nyáron sem pihentek a NAV ellenőrei

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Borsod megyei revizorai 70 helyszínen 510 vizsgálatot végeztek 2016. július 4. és 2016. augusztus 25. között. A nyári időszakban megnövekedett vásárlói kedv miatt jelentős forgalmat bonyolító vállalkozásokat, fesztiválokat, piacokat, tüzépeket, strandokat, vendéglátóhelyeket, lángos, palacsinta, fagylalt árusokat, taxisokat, zöldség-gyümölcs kereskedőket, valamint pékségeket ellenőrizték. A nyári ellenőrzések tapasztalatai szerint az adózók többsége szabályszerűen működött.

Az adóellenőrök azt vizsgálták, hogy a kereskedők, szolgáltatók adtak-e szabályos bizonylatot, online pénztárgépeiket megfelelően használták-e, bejelentették-e alkalmazottaikat és számot tudtak-e adni áruik eredetéről.

 

Az 510 ellenőrzésből mindössze 180 esetben volt szabálytalanság. Még mindig a „bukott nyugta”, vagyis a bizonylatadás elmulasztása, és a fekete foglalkoztatás volt jellemző, ami több, mint tíz millió forint mulasztási bírsággal jár. Két telephelyet kellett 12 napra bezárni, és 8 esetben üzletzárást helyettesítő bírságot szabnak ki a revizorok. Többen adminisztratív hibákat vétettek, mert hiányos bizonylatot állítottak ki, vagy az online pénztárgép éves felülvizsgálatát nem végezték el időben, valamint a szigorú számadású nyomtatványokat nem vezették megfelelően. Ezekben az esetekben az ellenőrök nem szabtak ki mulasztási bírságot, mindössze kérték a vállalkozókat, hogy pótolják a hiányosságokat.

 

A revizorok visszatértek a korábban már vizsgált pékségekhez és a pénztárgépek forgalmi adatai alapján ismét forgalomszámlálásokat végeztek. Egy zöldség-gyümölcs üzletben végzett próbavásárláskor az eladó a dinnye áráról semmilyen bizonylatot nem állított ki, ráadásul a NAV nyilvántartása szerint az eladót be sem jelentette a vállalkozó, így több százezer forintos mulasztási bírságra számíthat. Egy nap alatt kétszer felejtett el nyugtát adni egy kürtős kalács árus, aki mindkét esetben üzletzárást helyettesítő bírságot kapott, és mivel egy éven belül már volt ugyanilyen mulasztása, így a bírság a több mint fél millió forintot is eléri.

 

A nyári ellenőrzések célja most is az volt, hogy kiszűrjék a szabálytalanul működőket, ezzel védjék a vásárlók és a költségvetés érdekeit.

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek