2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG a múzeumban

A 2016. évi Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatának egyik altémája az Örökség és közösség koncepció, melynek keretében a miskolci Herman Ottó Múzeum két kiállítóhelyén is nyílt napot hirdet.

  2016. szeptember 17-én, szombaton, 10.00-13.00 óráig a Herman Ottó Múzeum központi épületében és a  Miskolci Galéria Rákóczi-házában várják az iskolai közösségi szolgálatot a múzeumban eltölteni szándékozókat és azokat, akik szívesen végeznének valamely kiállítóhelyen önkéntes munkát.

Az Iskolai közösségi szolgálati és önkéntes nyílt napra azokat a középiskolás diákokat várja a miskolci Herman Ottó Múzeum, akik a múzeumban szeretnék a közösségi szolgálatot teljesíteni, és szeretnék megismerni az intézményt. Várják erre a napra azon önkénteseket is, akik szeretnének csatlakozni az intézmény szépkorúakat érintő ismeretterjesztő sorozatához, melyek során kiállítóhely-bejárások keretén belül ismerik meg a múzeumot.

A Herman Ottó Múzeum 2015-ben fogadóintézmény kategóriában nyert díjat, mellyel a közösségi szolgálat érdekében végzett tevékenységét ismerték el. Évről-évre egyre több diák jelentkezik szolgálatra, hiszen többféle művészeti és tudományterületet érintően szerezhetnek itt a szolgálat alatt ismereteket. Az intézmény sikeres sorozatot működtet, amelyet szépkorúak számára ajánl. Az előadássorozatban a múzeum munkatársai mutatják be az intézményi tevékenységet, a legújabb kiállításokat. A szépkorúak emellett önkéntesként segítik a múzeum munkáját, sokan tárlatot vezetnek, vagy a frontline személyzet munkájában vesznek részt. A múzeum munkatársai a rendezvénnyel szeretnének minél több látogatót meggyőzni arról, hogy érdemes a múzeumba az egyszerű látogatástól különböző, a múzeum életét jobban megismerő munkára is jelentkezni.

A nyílt napra érkezők egy az érdeklődésüket megerősítő előzetes jelentkezési lapot töltenek ki, amely alapján az intézmény fel tudja mérni, mely területekre milyen létszámú az érdeklődés. A nyílt nap látogatói közül azok, akik kitöltik a jelentkezési lapot ingyenesen tekinthetik meg a Miskolci Galéria Rákóczi-házát és a Herman Ottó Múzeum Képtárát.  Mindkét helyszínen múzeumi önkéntesek ismertetik az önkéntesség múzeumi lehetőségeit, korábbi tapasztalatait. A közösségi szolgálatra jelentkező diákok írásos tájékoztatást kapnak, mely alapján meg tudják tervezni a múzeumi közösségi szolgálatukat.

A múzeum Régészeti Osztálya a Kulturális Örökség Napjai keretében bemutatót szervez Szögliget-Szádvár területére. Borsod-Abaúj-Zemplén megye északnyugati szegletében, Szögliget településétől 2 km-re, gyönyörű természeti környezetben található Magyarország legnagyobb alapterületű hegyi vára, Szádvár romja. Az átlag 455 m magas hegytetőn emelt erősség mintegy 200 m hosszú és 70 m széles területen helyezkedik el. Alapterülete meghaladja az egy hektárt. A vár a 13. század közepén királyi utasításra épült, az egykori Torna vármegye területén.  2016. szeptember 17-én a várromhoz kilátogatók a régészek segítségével ismerhetik meg a várrom fordulatokban gazdag történetét.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek