2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • „Ez víg város, itt jó lesz nekünk!”- Húszéves a miskolci színészmúzeum

„Ez víg város, itt jó lesz nekünk!”- Húszéves a miskolci színészmúzeum

Ősszel ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a miskolci színészmúzeum. A Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria színháztörténeti gyűjteménye eddigi gyakorlatához híven a jubileumi programsorozatot is úgy állította össze, hogy minden korosztályt megszólítson a legkisebbektől a legidősebbekig.
Az intézmény ünnepi évadnyitó rendezvényét 2016. szeptember 9-én, pénteken délután 4 órakor tarja két exkluziv tárlat megnyitójával: az „Ilyen nagy szerelem…” – Latinovits Zoltán, a színészkirály miskolci évei – című kiállítás felfedezés értékűnek is nevezhető, hiszen eddig nem publikált előadásfotók, szerepképek sora rajzolja meg a művész pályakezdését. A 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál programjának részét is képező kiállításhoz a későbbiekben több kísérő program is kapcsolódik. A másik tárlat Moszkvából érkezik: a Bahrusin Színháztörténeti Múzeum munkatársai ezen az őszön is Miskolcra látogatnak, hogy együtt ünnepeljenek miskolci kollégáikkal. Az Alekszej Bahrusin, a színház lovagja című kamaratárlatuk a világ egyik legnagyobb színházi múzeumának alapítóját, s a gyűjtemény születését ismerteti meg a közönséggel.

1996-ban az első magyar hivatásos előadás napján, október 25-én nyílt meg a múzeum, így az újrarendezett állandó kiállítást is ezen a napon mutatják be az érdeklődőknek: a korábban kialakított látványos, színházi közeget idéző interaktív tér kiállítási anyaga számtalan múltbéli „újdonságot” sorakoztat fel, amely a múzeum visszatérő vendégei számára is sok érdekességet kínál. December 6-án pedig az intézmény Mikulás-ajándékaként Barnáné Juhász Ildikó tervező, illusztrátor gyerekszínházi tárlatát kínálják.

Ahogy a hétköznapokon, úgy az ünnep során is középpontba kerülnek a fiatalok: miskolci középiskolások készítette  – internetes videomegosztó portálokon, közösségi oldalakon közzétett – videosorozat kisfilmjei a város színháztörténeti emlékhelyeire vezetnek, ahol a diákok megidézik a miskolci színjátszás nagyjait. Az egyetemistákat pedig színházi tárgyú társasjátékok tervezésére hívják.

A kedvelt sorozatok, az Operettklub, Emlékpróba, Múzeumi MENÜett mellett új program is indul: a Szerelmi levelező előadássorozata a magyar színészet nagyasszonyainak szerelmi levelezésén keresztül mutatja be a magyar színészet nagyjainak pályaképét, művészi alkotófolyamatot gazdagító emberi kapcsolatokat. Mindezek mellett több játékot, meglepetést is tartogat az intézmény, amely tavaly egy internetes szavazáson elnyerte a Miskolc legnépszerűbb múzeuma címet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…