2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Elfogadhatatlan a külföldön munkát vállalók választásokon és népszavazáson való részvételének diszkriminálása

Elfogadhatatlan a külföldön munkát vállalók választásokon és népszavazáson való részvételének diszkriminálása

A Jobbik Magyarországért Mozgalom továbbra is elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz korlátozza a külföldön élő, de magyarországi állandó lakcímmel rendelkezők részvételének lehetőségét a választásokon, illetve a népszavazásokon. Jogállamhoz méltatlan diszkriminációnak tartjuk mindezt!
Ráadásul az október másodikára kiírt kvótareferendum esetében nem állja meg helyét az az érv, amelyre való hivatkozással az Alkotmánybíróság nem mondta ki a levélben szavazó külhoni magyarok, illetve a csak külképviseleteken voksolni tudó, külföldön tartózkodó, de hazai lakcímmel is rendelkező magyar állampolgárok választásokon való részvételi lehetősége közötti különbség alaptörvény-ellenességét. Az országgyűlési választások esetében ugyanis a külhoniak csak egy szavazólapot kapnak (pártlisták), a lakcímmel is rendelkezők viszont kettőt (pártlisták és egyéni jelöltek). Ez azonban a népszavazás esetében nincs így, mindenki csak egyetlen szavazólappal rendelkezik.

A Jobbik szerint a népszavazással egyébként sem a megoldást keresi a hisztériakeltésben érdekelt Fidesz, hiszen a betelepítés tilalmát sokkal egyszerűbb és biztosabb lenne az Alaptörvényben rögzíteni. Így azonban a referendum törvényessége is megkérdőjeleződhet, hiszen a már említett érv hiányában bizonyosak lehetünk benne, hogy az idegenek betelepítését követelő baloldal pártjai minden jogi eszközzel megpróbálják majd azt érvényteleníteni.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom az elmúlt évek során számos alkalommal felszólalt az ügyben, és két határozati javaslatot is benyújtottunk, ezeket a kormánypártok azonban rendre lesöpörték.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyetteshez benyújtott írásbeli kérdésünkben részletesen elemeztük a kérdés előzményeit, az elmúlt években lefolytatott vita főbb érveit rámutatva a kormánypártok álságos és hazug magatartására, valamint a probléma egyértelmű elkenésének szándékára.

Megtekinthető itt.

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek