2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Az új arnóti temetői lélekharang átadása augusztus 20-án

Tavaly a négy helyi gyülekezet és az önkormányzat finanszírozásában, az utóbbi szervezésében temetői lélekharang létesítéséről született döntés. A harang elkészült, az azt tartó láb is felépül hamarosan, az ünnepélyes átadásra 2016. augusztus 20-án kerül sor, 14 órai kezdettel.

Program:
Himnusz
dr. Üveges István polgármester köszöntője
Arnóti lelkészek szolgálata, áldása: Zajacz Ernő római katolikus plébános, Szemerszki Mihály görög katolikus parókus, Rácsok András református lelkész, Buday Barnabás evangélikus esperes
Az Arnóti Napközi Otthonos Óvoda alkalmi énekkarának fellépése, Buday-Malik Adrienn
evangélikus esperesné vezetésével
Csöbör Katalin országgyűlési képviselő ünnepi beszéde
A lélekharang megszólaltatása, az eddig Arnóton eltemetettek emlékére, tiszteletére

Mit kell tudni az új lélekharangról?

A harangláb a meglévő ravatalozó épületének mintájára készült, ugyanabban a stílusban, ugyanolyan alapanyagokból.
A lélekharang az evangélikus gyülekezet tulajdonában lévő 72 hrsz-ú ingatlanon, a Hősök Emlékműve és az első használatban lévő sírsor közötti, jelenleg üresen álló területen került elhelyezésre. Az evangélikus gyülekezet a lélekharang elhelyezéséhez szükséges terület határozatlan időre történő ingyenes használatához hozzájárult.
Az önkormányzat vállalta a szervezőmunkát, valamint a harangláb elkészítésének összes anyagköltségét (alap, tartószerkezet, összege 600.000 Ft). Az építési munkálatokat kizárólag arnóti közmunkások végezték, az állami közfoglalkoztatás keretében.
A harangot Gombos Miklós őrbottyáni harangöntő mester készítette, 56 kg-os, „Á” hangú, kötélhúzással működtethető.
A harang összköltsége 571 500 Ft, amelyet a négy gyülekezet egyenlő arányban fizetett ki. A harangra a következő felirat került: „Állíttatta: Isten dicsőségére és az elhunytak emlékére az arnóti római- és görög katolikus, református, evangélikus gyülekezet, valamint Arnót Község Önkormányzata – 2016.”
A jövőben az Arnóton történő temetések során biztosított a harang ingyenes használata, valamennyi temetés alkalmából, amennyiben azt a temettetők igénylik.

Mindenkit szeretettel várunk az ünnepségünkre!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…

További cikkek