2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Tiszaújváros iskolapélda a világszövetség számára

Tiszaújváros iskolapélda a világszövetség számára

Az idei, sorrendben 18. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét egyik illusztris vendége volt Marisol Casado, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) spanyol elnök-asszonya.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjaként is tevékenykedő sportvezető, aki 12 év után látogatott el ismét Tiszaújvárosba,  rendkívül elismerően nyilatkozott a településről, a helyi szervezőkről, az itteni versenyekről. Aktív sportolói pályafutásomat hosszútávfutóként kezdtem, és ebben a műfajban egészen jó eredményeket értem el – tudtuk meg Marisol Casado asszonytól. –  Büszke vagyok rá, hogy részt vettem az első madridi maratonon is. 30 éves koromban lettem triatlonos, akkoriban indult térhódításnak ez a sportág hazánkban, melynek magam is egyik alapítója lehettem. Versenyzőként három évet töltöttem el triatlonosként, majd rögtön az adminisztrációs és szervező gárdában kezdtem dolgozni. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a hazai és az európai szövetség után, jó néhány éve az ITU égisze alatt, elnökként képviselhetem ezt a sportot!
  – Az utóbbi években Ön szerint mi jelentette a legnagyobb változást a triatlonban?
– Véleményem szerint a legnagyobb változást az hozta meg, amikor 2000-ben, Sydney-ben a triatlon felkerült az ötkarikás játékok programjába. Ebből adódóan meg kellett változtatni néhány szabályt, de  említhetném a távokat, magát  a rendezés módját, a pályák vonalvezetését. Ezeket mind-mind úgy alakították ki, hogy televízió- és nézőbarát legyen, hiszen ez fontos az olimpiai sportprezentáció, illetve a sportág népszerűsítése szempontjából.
– A fenti törekvésekkel mennyire van összhangban az a munka, melyet a tiszaújvárosi rendezők tesznek meg a triatlonért?
– Kapcsolódva még az előző gondolathoz, nagyon  nehéz az olimpiai kvótát megszerezni. Az játékokon mindössze 55 női és 55 férfi sportoló állhat rajthoz. A dolgot rendkívül megnehezíti, hogy ezekért a helyekért több mint 170 ország képviselői vetélkednek. A kiélezett kvalifikációs küzdelemhez kiváló minőségű, speciális versenyek globális megszervezése is szükségeltetik. Tiszaújváros a maga  20 évével mindennek a gyökerét, alapját jelenti. Ez abban is megmutatkozik, hogy sehol a világon nincs olyan helyszín, ahol megszakítás nélkül ennyiszer rendeztek világkupát, ráadásul ilyen magas színvonalon.  Mindehhez természetesen kellett dr. Márkus Gábor és családja. Közvetlen kollégám, Márkus Gergely mellett még sokakat – a város vezetőit, a támogatókat, a rendezőket – említhetnék, akik hozzátettek és hozzátesznek ehhez a sikeres munkához.  A tiszaújvárosi versenyek sok lehetőséget kínáltak, kínálnak az ITU-nak. A helyi szervezők mindig partnerek abban, ha új dolgokat, például új versenyzési formát (csapat világbajnokság, mix-váltó, előfutamos-döntős rendszer) kell tesztelni. Az újítások döntő többségét később nemzetközi szinten is elterjesztettük.
– A triatlon népszerűsége világszerte töretlennek nevezhető. Mi lehet ennek az oka?
–  Sok triatlon helyszín van már  a világban, ám ahhoz, hogy újabb városok kerüljenek fel a térképre, olyan elhivatottsággal kell hozzáállni a sportághoz, mint Tiszaújváros teszi azt két évtizede. Ezt a fajta igényrendszert nem lehet felülről, az ITU részéről kikényszeríteni, viszont, ha látjuk, valahonnan belülről jön ez a tűz, akkor  biztosak lehetünk abban, hogy az a helyszín tartós otthona lesz a triatlonnak. A növekedésnek ez az egyik alapfeltétele. Tiszaújvárost ebből a szempontból is iskolapéldaként említhetem, az itteni történésekről, a folyamatos fejlődésről, a város, az önkormányzat, az emberek hozzáállásáról, a fantasztikus hangulatról könyvet is lehetne írni!

–  A sportágfejlesztés terén mi jelenti a közeljövő legfontosabb feladatát az ITU számára?

– Az egyik legjelentősebb feladatunk a sportágfejlesztés terén a mix-váltó versenyszám bevezetése az olimpia programjába. A munka utolsó fázisában tartunk, a NOB  jóváhagyása 2017 végére várható. Mi már most egyeztetünk a 2020-as a tokiói ötkarikás játékok szervező bizottságával, arra vonatkozóan, hogyan illeszthető majd a programba az új versenyszám. A két-két női és férfi indulót felvonultató mix-váltó sajátos, hiszen azokból versenyzőkből kell majd a csapatokat összeállítani, akik az egyéni versenyben is indulnak. Ehhez  persze  szükséges a megfelelő regeneráció, a pihenés, és az átállás az egyénihez képest sokkal rövidebb és gyorsabb versenyzésre.
–  Beosztása, munkája nem kis igénybevételt jelent, elég csak a sok utazásra, tárgyalásra gondolni. Hogyan bírja ezt a terhelést?
– Nagyon sokat dolgozom, ez egy 24 órás szolgálat számomra. Persze próbálok magamra is figyelni. Sokat merítek abból, amit az elnöki pozíciótól kapok, szerencsésnek érzem magam, hogy ezt csinálhatom! Zászlóvivőként olyan sportágat népszerűsíthetek, ami a mai világban egyedülálló értékrendet, irányt reprezentál. Ez olyan energiát, valósággal szárnyakat ad nekem, melynek köszönhetően nincsenek fizikális, vagy mentális problémáim. Vallási hasonlattal élve, járom a világot és hirdetem az igét.  

/Az írás a Berta Judit, a Tisza Média Kft. riportere által forgatott televíziós interjú felhasználásával készült/.  

Fotó:Marisol Casado a Garden Panzióban adott interjút a Tisza Média Kft. munkatársainak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek