2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Állítsuk meg az ajánlószelvény-maffiát!

Az ajánlószelvényekkel való visszaélések megelőzésében kér segítséget az LMP az Országos Választási Iroda és a Magyar Posta vezetőitől. A Lehet Más a Politika egy ingyenesen hívható zöld szám létrehozását javasolja az OVI-nek, a posta vezetőit pedig kéri, hogy különös figyelmet fordítsanak arra, hogy minden állampolgár megkapja az ajánlócéduláját.

A tavalyi időközi választások – a januári ferencvárosi és a novemberi józsefvárosi voksolás – során egyértelműen bizonyítható visszaélésekre derült fény. Nyilvánvalóvá vált, hogy az ajánlószelvények rendszere súlyos visszaélésekre, bűncselekmények elkövetésére is lehetőséget ad. Várható, hogy a 2010-es választási kampányt ugyancsak be fogják árnyékolni az ajánlócédulákkal kapcsolatos problémák.

Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke ezért levélben arra kérte Virág Rudolf szakállamtitkárt, az Országos Választási Iroda megbízott vezetőjét, hogy az OVI hozzon létre egy ingyenesen hívható zöld számot, melyen azok a választópolgárok érdeklődhetnek, akik nem kapták meg ajánlószelvényüket, illetve akiknek információra van szükségük a választással kapcsolatban.

A párt kampányfőnöke Szűts Ildikónak, a Magyar Posta vezérigazgatójának írott levelében arra figyelmeztetett, hogy az ajánlócédula-rendszer működésével foglalkozó elemzések a visszaélések egyik lehetséges formájának azt tartják, hogy az ajánlócédulák meg sem érkeznek az állampolgárokhoz. Néhány napja éppen a Lehet Más a Politika egyik aktivistájának kérkedett egy másik párt szervezője azzal, hogy a kézbesítő rögtön az ő pártirodájába viszi az ajánlószelvényeket, ezért a településen felesleges is gyűjtésbe kezdeni.

Az LMP – bár nem vádolja a posta alkalmazottjait, hogy törvénytelenségekre készülnek – kéri a vezérigazgató asszonyt, hogy különös figyelmet fordítson arra, hogy minden állampolgár megkapja az ajánlócéduláját. Ez szükséges ahhoz, hogy megőrizzük a Magyar Posta jó hírét és a 2010-es parlamenti választások tisztaságát.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…