2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Hogy lesz a menekültből magyar állampolgár? – Megnéztük: szinte sehogy

Magyarország a jog szerint köteles minden lehetséges módon megkönnyíteni, hogy az itt élő menekültek és hontalanok bizonyos idő elteltével állampolgárságot szerezzenek. A Magyar Helsinki Bizottság a világon elsőként megnézte, hogy ezt a kötelezettséget egy adott állam hogyan teljesíti. A válasz röviden: a magyar rosszul.

Indokolás nélküli és megismerhetetlen hatósági döntések, a bírói jogorvoslat teljes hiánya, átláthatatlan és indokolatlanul szigorú mércék a döntéshozatalban, ésszerűtlen követelmények, drága vizsga és fordítások.

Alig néhány tucat sok éve itt élő menekültnek és hontalannak sikerült megugrania a lécet. 2011 és 2015 között 3122 Magyarországon élő külföldi szerzett itteni állampolgárságot „sima” (tehát nem egyszerűsített) honosítással. Közülük mindössze 46-an voltak menekültek és 38-an hontalanok.

A „sima” honosítást kérelmezők teljes csoportjában 57%-ban született pozitív döntés. A hontalan kérelmezőknél ez 33%, míg a menekülteknél mindössze 14% volt. Tehát statisztikailag egy hontalan fele-, egy menekült pedig negyedannyi eséllyel vág neki a magyar állampolgárság megszerzésének, mint egy átlagos, nem magyar származású, előnyt papíron sem élvező bevándorló.

http://helsinkifigyelo.blog.hu/2016/07/21/menekultbol_magyar_allampolgar_majd_ha_fagy

A részletes kutatási jelentés itt olvasható magyar, illetve angol nyelven.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…