A Hejőmenti Településszövetség és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Észak Bükki régiója megrendezte „I. Népies Kocsonyafőző versenyt” a Hejőbábai Közösségi Házban. A gasztronómiai versenyen 15 induló volt. A zsűri a versenyzők között három díjat és egy különdíjat osztott ki.
A zsüri tagjai,Csetneki László, elnök-gasztronómus az MNGSZ régió elnöke, Orosz László a HTSZ elnöke és Demeterné Zeleni Enikő, Hejőkeresztúr polgármestere voltak.
/Munkában a szigorú zsűri/
1 helyezett : Kardos Béla – Hejőbába
2.helyezett : Laczai Dezső- Nyékládháza
3.helyezett : Baráth Józsefné Nyugdíjasklub – Hejőbába
Isaszegi Lászlóné – Hejőkersztúr
Herczeg Jánosné – Hejőbába
Ez a verseny a „X Miskolci Kocsonya verseny” elődöntője is volt. Az első helyezett képviseli a Hejőmenti Településszövetséget a városi rendezvényen.
/A nyertesek és a zsűri/
Egy ízletes házi – kocsonya receptje:
Hozzávalók:
1,5 kg kocsonyahús – köröm,bőrke,füle,farka,csülök
1 fej vöröshagyma,
3-5 fej fokhagyma,
csípős paprika,
só,szemes bors ízlés szerint.
tetejére:piros fűszerpaprika,esetleg citromkarika.
Elkészítés:
A kocsonyahúst jól megtisztítjuk és megmossuk.Hideg vízben feltesszük főni, ha felforr,hozzáadjuk az ízesítőszereket és a fűszereket.Lassan, hogy éppen csak pötyögjön készre főzzük.Kanállal kiveszünk egy kevés levet,és ha ujjunkat belemártva „ragacsos”,akkor biztos,hogy zselatin használata nélkül is megdermed.
A megfőtt húsokból a nagyobb csontokat kivesszük és a tányérokba egyenlően szétosztjuk.
A levet lezsírozva rászűrjük a húsokra,és hideg helyre tesszük dermedni.Tetejét tálaláskor ízlés szerint megszórhatjuk paprikával, borssal,vagy kevés citromlét, ecetet csepegtethetünk rá, és citromkarikával, zölddel díszíthetjük.
A tálalás is fontos szempont