2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Kocsonyafőző verseny Hejőbábán

A Hejőmenti Településszövetség és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Észak Bükki régiója megrendezte „I. Népies Kocsonyafőző versenyt” a Hejőbábai Közösségi Házban. A gasztronómiai versenyen 15 induló volt. A zsűri a versenyzők között három díjat és egy különdíjat osztott ki.

A zsüri tagjai,Csetneki László, elnök-gasztronómus az MNGSZ régió elnöke, Orosz László a HTSZ elnöke és Demeterné Zeleni Enikő, Hejőkeresztúr polgármestere voltak.

/Munkában a szigorú zsűri/

 

1 helyezett : Kardos Béla – Hejőbába

2.helyezett : Laczai Dezső- Nyékládháza

3.helyezett : Baráth Józsefné Nyugdíjasklub – Hejőbába

Isaszegi Lászlóné – Hejőkersztúr

Herczeg Jánosné – Hejőbába

Ez a verseny a „X Miskolci Kocsonya verseny” elődöntője is volt. Az első helyezett képviseli a Hejőmenti Településszövetséget a városi rendezvényen.

/A nyertesek és a zsűri/

 

Egy ízletes házi – kocsonya receptje:

Hozzávalók:

1,5 kg kocsonyahús – köröm,bőrke,füle,farka,csülök

1 fej vöröshagyma,

3-5 fej fokhagyma,

csípős paprika,

só,szemes bors ízlés szerint.

tetejére:piros fűszerpaprika,esetleg citromkarika.

 

Elkészítés:

A kocsonyahúst jól megtisztítjuk és megmossuk.Hideg vízben feltesszük főni, ha felforr,hozzáadjuk az ízesítőszereket és a fűszereket.Lassan, hogy éppen csak pötyögjön készre főzzük.Kanállal kiveszünk egy kevés levet,és ha ujjunkat belemártva „ragacsos”,akkor biztos,hogy zselatin használata nélkül is megdermed.

A megfőtt húsokból a nagyobb csontokat kivesszük és a tányérokba egyenlően szétosztjuk.

A levet lezsírozva rászűrjük a húsokra,és hideg helyre tesszük dermedni.Tetejét tálaláskor ízlés szerint megszórhatjuk paprikával, borssal,vagy kevés citromlét, ecetet csepegtethetünk rá, és citromkarikával, zölddel díszíthetjük.

A tálalás is fontos szempont

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek