2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Simon: a jog elég távol áll Krizától

Miskolc fideszes polgármestere fütyül arra, ha egy általuk meghozott jogszabály törvénytelen. A Jobbik szavazóira ácsingózik.

„A jogok és a kötelezettségek minden állampolgárnál együtt kell, hogy járjanak. Ha egy állampolgár a közösség támogatását és segítségét kéri, akkor a közösség is azt kéri, hogy alapvető kérdésekben ez az állampolgár illeszkedjen a közösség normáihoz”. Ezt dr. Simon Gábor, az MSZP miskolci önkormányzati frakcióvezetője jelentette ki az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden este. Hozzátette, az elvárásnak viszont csak törvényes keretek között lehet érvényt szerezni, a miskolci önkormányzat lakásfenntartási támogatással kapcsolatos rendelete ugyanakkor a kormányhivatal szerint sem állja ki a törvényesség próbáját.

Mint ismert, Miskolc önkormányzata rendeletben határozta meg, milyen feltételekkel kaphat valaki lakásfenntartási támogatást. Ezek a feltételek ugyanakkor a kormányhivatal szerint is jogsértők, ezért törvényességi felhívás útján szólították fel Miskolc önkormányzatát, hogy változtassák meg a kifogásolt jogszabályt. Ezt viszont az önkormányzati közgyűlés fideszes többsége elutasította.

Simon szerint mindez nem újdonság, dr. Kriza Ákos polgármestertől „a jog elég távol áll”, több alkalommal is nyilvánvalóvá tette például, hogy őt a bírósági ítéletek nem nagyon érdeklik.

A szocialista frakcióvezető – aki egyébként ügyvédként dolgozik – emlékeztetett arra, hogy ez a lakásfenntartási ügy csak egy újabb eleme annak a szélsőséges, propagandisztikus és törvénytelen folyamatnak, amit a fideszes városvezetés – csak azért, hogy a Jobbiktól szavazókat vegyen el – a 2014-es országgyűlési választások után elindított. Azóta más jogszabályaikat is kifogásolta a kormányhivatal, volt olyan, amelyiket a Kúria is törvénytelennek minősített. Alighanem ez a sors vár a lakásfenntartási támogatással kapcsolatos rendeletre is.

Dr. Simon Gábor emlékeztetett arra is, hogy a fideszes városvezető óriási csinnadratta közepette 2011 tavaszán Budapesten, a Legfőbb Ügyészségen tett feljelentést 74 olyan állítólagos ügyben, amelyekben szerinte a volt miskolci városvezetés és a Miskolc Holding korábbi vezetése büntetőjogi felelősséggel tartozik. Mára ezek mindegyikét lezárták, jogerős elmarasztaló ítélet egy esetben sem született. Mi több, még gyanúsítottak sem voltak, noha a debreceni rendőrök a feljelentések alapján 4 év alatt mintegy 7-800 ember hallgattak ki.

Ez a cirkusz több százmillió forintjába került az adófizetőknek.

Forrás:eszon.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek